
Fără telefoane mobile în timpul lecțiilor. MEC a desfășurat un studiu pentru a analiza cum este aplicată noua regulă în școli
Majoritatea școlilor din Republica Moldova au aprobat regulamente interne privind folosirea telefoanelor mobile, care notează expres interzicerea utilizării gadgeturilor în timpul orelor. Totodată, folosirea lor este permisă doar în scop educațional, în mod controlat și planificat: pentru proiecte, aplicații interactive sau cercetare, transmite MOLDPRES.
Cifrele au fost prezentate după ce Ministerul Educației și Cercetării a efectuat un sondaj, la care au participat 1 146 de școli primare, gimnazii și licee din toate raioanele, municipiile și din UTA Găgăuzia.
Datele sondajului mai arată că 83% dintre școli raportează respectarea deplină a interdicției de către elevi. Potrivit MEC, abaterile sunt izolate, iar măsurile aplicate de la avertismente verbale la dialoguri cu familia au avut caracter preventiv și educativ.
„Pentru prima dată în Republica Moldova, MEC a realizat un studiu național care analizează modul în care instituțiile de învățământ aplică regulamentul privind utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor. Rezultatele sunt încurajatoare: 94% dintre instituțiile de învățământ au deja un regulament propriu privind folosirea telefoanelor. În 83% dintre școli, elevii respectă pe deplin aceste reguli. Aproape toate școlile folosesc telefoanele în scop educațional, în proiecte, prezentări, aplicații interactive atunci când sunt supravegheate de profesori”, a anunțat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
În 99% dintre școli, telefoanele sunt folosite și în scop educațional, în mod controlat și planificat: pentru proiecte, aplicații interactive sau cercetare.
„Aceste cifre arată o transformare reală. Nu a fost vorba despre interzicerea totală a tehnologiei, ci despre redarea atenției, liniștii și interacțiunii față în față în sala de clasă. Profesorii predau cu mai multă dedicare, elevii sunt mai conectați la ce se întâmplă în jurul lor, iar climatul școlar devine mai favorabil învățării. Știm că mai sunt pași de făcut, unele instituții încă au nevoie de sprijin pentru a amenaja spații de depozitare pentru telefoane sau pentru a asigura aplicarea uniformă a regulilor. Vom susține aceste eforturi prin formări pentru profesori, investiții în infrastructură și campanii de informare pentru părinți”, a adăugat Dan Perciun.
O provocare semnalată de mai multe instituții ține de lipsa spațiilor de depozitare. Aproximativ 20% dintre școli nu au identificat încă soluții adecvate pentru colectarea și păstrarea telefoanelor în siguranță pe durata lecțiilor.
„Percepția generală a școlilor este pozitivă: aproape 90% consideră că regulamentul a dus la un climat mai ordonat și mai puțin tensionat în clase. Elevii sunt mai atenți, profesorii pot preda fără întreruperi, iar relația cu părinții s-a clarificat datorită unui cadru comun de reguli”, a afirmat secretara de stat a MEC, Valentina Olaru.
La mijlocul lunii decembrie 2024, deputații au aprobat o serie de modificări la Codul Educației, care prevăd interzicerea utilizării telefoanelor mobile în timpul orelor. Excepție sunt cazurile când elevii au nevoie de telefoane în scop educațional, în situații de urgență, cum ar fi starea de sănătate, dar și în cazul necesității monitorizării sănătății elevilor cu dizabilități.
IGSU vine cu recomandări privind respectarea măsurilor de siguranță de Paștele Blajinilor
METEO // Vreme frumoasă cu temperaturi generoase, miercuri
Vizita șefei diplomației europene la Chișinău // Accesul persoanelor în anumite locuri publice din centrul capitalei va fi restricționat
Peste 6.500 de pacienți au solicitat ambulanța în perioada Sărbătorilor Pascale
Accident grav la Cahul. O ambulanță a fost proiectată într-un pilon de electricitate
Cărți de condoleanțe în memoria Papei Francisc, deschise la Catedrala „Providența Divină” din Chișinău
Promo-LEX: Peste 100.000 de copii și tineri din stânga Nistrului au participat anul trecut la activități „militare‑patriotice”
Un microbuz a ars pe o stradă din capitală
Șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului judecat pentru trădare de patrie, rămâne în arest la domiciliu
În instituțiile de învățământ din țară va fi organizată Săptămâna Comemorării Foametei
17 medicamente noi vor apărea în farmaciile din Republica Moldova
Statul instituie un mecanism național pentru a preveni importul de pește provenit din pescuit ilegal
Premiile Naționale GALEX, înmânate celor mai activi promotori ai lecturii și bibliotecilor
FOTO Republica Moldova îşi consolidează imaginea la una dintre cele mai mari expoziţii din Japonia
Republica Moldova va folosi un sistem informatic modern pentru combaterea spălării banilor
Transportul feroviar din Republica Moldova, racordat la cerinţele europene, conform unor noi reglementări
GALERIE FOTO // Gala laureaților Premiilor Naționale GALEX, ediția a XV-a
Guvernul simplifică procedura de accedere în profesia de expert judiciar
Programul național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere, actualizat de Guvern
Istanbulul a fost zguduit de un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade
Guvernul a îmbunătățit cadrul normativ pentru fabricarea berii, pentru a susţine dezvoltarea industriei
Siegfried Mureșan: „Republica Moldova va fi o prioritate în bugetul Uniunii Europene pentru următorii șapte ani”
Agenda de reforme a BNM pentru îndeplinirea criteriilor de aderare a Republicii Moldova la UE, discutată de Anca Dragu cu lideri ai FMI
La Leova va fi relansat proiectul de creare a complexului turistic „Valul lui Traian"
Ziua Drapelului de Stat, marcată pe 27 aprilie. Daniel Vodă: „Omagiem simbolul care ne unește”