ro
Societate
19 Aprilie, 2025 / 12:12
/ 09 Aprilie, 2025

Peste 720 mii de familii au beneficiat de compensații pentru încălzire în luna martie. Alexei Buzu: „Ajutorul maxim a constituit 1 400 de lei”

În luna martie, peste 720 mii de familii au beneficiat de compensații monetare pentru încălzire. Suma maximă a constituit 1 400 de lei. Pentru acordarea acestora, din bugetul de stat au fost alocate 578 milioane de lei. Datele au fost prezentate astăzi de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul unei conferințe de presă, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, compensația medie pentru luna martie a constituit 805 lei. Totodată, pentru perioada noiembrie – martie, plata medie a fost de 772 de lei.

„În luna martie, de compensații au beneficiat peste 720 mii de familii din care fac parte 1,5 milioane de persoane. De compensații au beneficiat peste 339 mii de familii ce se încălzesc cu combustibili solizi, aproximativ 216 mii de familii care utilizează ca sursă de încălzire gazele naturale, 127 mii – agentul termic și 36 mii de familii – energia electrică”, a spus Alexei Buzu.

Oficialul a subliniat că inițiativa „Ajutor la contor” reprezintă cel mai mare program administrat de Guvernul țării. Astfel, în actualul sezon rece, autoritățile au alocat un buget total de 2 mlrd 690 mil de lei. Din suma totală, 1 mlrd 150 mil de lei au fost oferite de țările partenere, preponderent este vorba de țările Uniunii Europene.

„Vreau să le mulțumesc din suflet tuturor țărilor care s-au mobilizat și ne-au ajutat să implementăm acest program important pentru cetățeni. Este vorba de: Germania, Suedia, Norvegia, Italia, Cehia, Danemarca, Estonia și Slovacia. Pentru noi acest sprijin este extrem de important”, a specificat Alexei Buzu.

În acest sezon rece, angajații sociali au înregistrat în program peste 400 mii de cetățeni. De asemenea, operatorii au răspuns în total la 136 mii de apeluri telefonice, la 31 mii de mesaje electronice, iar 1 300 de cetățeni au fost primiți în audiență la minister. La fel, 12 173 de familii vulnerabile au beneficiat de vouchere cu o sumă de peste 6 000 de lei pentru a procura echipamente eficiente energetic.

„Acest program este unul transparent, simplu și integru. Un sondaj recent a arătat că aproximativ 66% din cetățeni au o viziune pozitivă față de acest program, fapt care ne motivează să-l perfecționăm. Ne bucurăm că am reușit să-l realizăm cu succes. Guvernul a avut angajamentul de a acoperi creșterile de tarif la energie. Ne bucurăm că ne-a reușit acest lucru și am demonstrat că Moldova poate”, a afirmat Alexei Buzu.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a precizat că aceasta a fost ultima lună în care cetățenii au beneficiat de compensații monetare pentru încălzire. Totuși, toate familiile din țară vor beneficia în continuare de compensații la energia electrică.

„Guvernul, cu sprijinul oferit de Uniunea European, va oferi compensații universale tuturor familiilor din Republica Moldova pentru a acoperi creșterea de tarif la energia electrică. Este vorba de perioada februarie – decembrie 2025. Familiile vor fi protejate de creșterile de tarif la electricitate. Multe dintre acestea au regăsit deja compensațiile în factură”, a remarcat Alexei Buzu.

Compensațiile vor acoperi diferența dintre prețul reglementat și prețul de referință, până la un plafon maxim de 1,84 lei/kWh, aplicabil cantității de energie consumate lunar, care nu va depăși limita de 110 kWh pentru un loc de consum. Potrivit autorităților, 110 kWh ar reprezenta 80% din consumul mediu lunar de electricitate pentru o familie. Ajutorul va fi oferite tuturor familiilor, indiferent dacă s-au înscris sau nu în sistemul de compensații.

Furnizorii de energie vor efectua calcularea lunară a sumei compensate pentru fiecare consumator casnic și în facturile emise vor menționa costul total al energiei electrice furnizate, valoarea compensației acordate și suma finală pe care consumatorul trebuie să o achite.

Acordarea compensațiilor la energia electrică pentru toate gospodăriile casnice din Republica Moldova se realizează în cadrul pachetului de sprijin financiar anunțat de Uniunea Europeană, pentru anul 2025.

Guvernul oferă al treilea an consecutiv compensații la energie gospodăriilor vulnerabile. Măsura este inclusă în programul „Ajutor la contor”. Compensațiile se acordă pentru perioada rece a anului, care include lunile noiembrie-martie.