
Raportul privind executarea hotărârilor CEDO în 2024 a fost audiat în Legislativ
Comisia parlamentară pentru drepturile omului și relații interetnice a examinat, în cadrul unor audieri publice, Raportul Agentului Guvernamental privind executarea hotărârilor și deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în anul 2024, comunică MOLDPRES.
În debutul audierilor,Președintele Comisiei, Grigore Novac, a mulțumit echipei din cadrul Direcției Agent Guvernamental a Ministerului Justiției pentru elaborarea raportului și a subliniat angajamentul autorităților de a elimina carențele sistemice și de a consolida respectarea drepturilor omului.
„Scopul acestor audieri este să aducem la cunoștința opiniei publice situația reală privind respectarea drepturilor omului în țara noastră și să identificăm soluții concrete și pragmatice pentru prevenirea noilor încălcări și, implicit, a condamnărilor la CEDO. În sprijinul acestor discuții, vreau să vă aduc la cunoștință date relevante, extrase din nota realizată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova. Astfel, în perioada 1997 – 31 decembrie 2024, împotriva Republicii Moldova au fost înregistrate peste 17.700 de cereri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Până la finalul anului trecut, CEDO a pronunțat 616 hotărâri în cauzele care vizează țara noastră. În 531 dintre aceste cauze, Curtea a constatat cel puțin o încălcare a drepturilor omului de către statul nostru. Este un semnal clar că problemele sistemice persistă, iar eforturile noastre de reformă trebuie accelerate”, a declarat sursa citată.
Potrivit raportului prezentat pe platforma parlamentară, anul trecut Curtea a pronunțat 17 hotărâri în cauze ce vizează Republica Moldova, în care a constatat 26 de încălcări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului. Încălcările identificate de CEDO vizează articole esențiale ale Convenției, precum: dreptul la viață; interzicerea torturii și obligația de a desfășura anchete eficiente; dreptul la libertate și siguranță; dreptul la un proces echitabil; respectarea vieții private și de familie; libertatea de exprimare; dreptul la un recurs efectiv; interzicerea discriminării; protecția proprietății.
Pe lângă cele 17 hotărâri, CEDO a emis și 33 de decizii de inadmisibilitate sau de radiere de pe rol. Totodată, la 31 decembrie 2024, 1.144 de cereri depuse împotriva Republicii Moldova se aflau în așteptare la Curte.
În urma audierilor, Comisia va adopta o decizie oficială, care va fi transmisă tuturor instituțiilor implicate, solicitând informații privind măsurile de executare a hotărârilor CEDO. Această decizie face parte din mecanismul de control parlamentar, prevăzut de Legea privind Agentul Guvernamental și de Regulamentul Parlamentului.
Republica Moldova încheie sesiunea de screening bilateral pe Clusterul „Competitivitate și creștere inclusivă” la Bruxelles
Săptămâna Educației, lansată în Republica Moldova. Maia Sandu: „Cu încredere și solidaritate, putem face din educație forța care modernizează Moldova”
GALERIE FOTO // Deschiderea oficială a Săptămânii Educației în Moldova, ediția a II-a
Speakerul Igor Grosu a invitat cetățenii și deputații la Ziua Ușilor Deschise în Parlament
Republica Moldova marchează Ziua internațională a diversității biologice
Peste 4 500 de bărbați au beneficiat anul trecut de indemnizații paternale. CNAS anunță condiţiile de stabilire a plății
Droguri de jumătate de milion de lei au fost depistate în sudul țării. Trei bărbați au fost reținuți
CNAM a efectuat transferul pentru salariile medicilor rezidenți
ANSA a început verificarea taberelor de odihnă pentru sezonul estival 2025
Vicepremierul Ucrainei în dialog cu refugiații ucraineni din Moldova: „Legătura cu Patria rămâne vie și puternică”
Nicușor Dan reconfirmă sprijinul României pentru parcursul european al țării noastre: „Avem o experiență de preaderare, pe care o putem împărtăși cu Republica Moldova”
Igor Grosu: „România a învins și a ales un președinte care susține parcursul european și susține Republica Moldova”
Costel Alexe, președintele Consiliului județean Iași: „România construiește poduri peste Prut ca să scurtăm distanțele dintre R. Moldova şi Europa”
România // Nicușor Dan: Ilie Bolojan rămâne prima opțiune pentru funcția de prim-ministru
Alexandru Iacub: „Serviciul Vamal nu tolerează și nu va acoperi nicio faptă de corupție”
ASP a lansat două servicii noi: solicitarea online a permisului de conducere şi vânzarea-cumpărarea online a vehiculelor
Consultații gratuite pentru afecțiunile tiroidei la Spitalul Clinic Republican. Evenimentul va fi organizat de Ziua Mondială a Tiroidei
Trafic sistat în sectorul Buiucani al capitalei
Combinatul de Vinuri „Cricova” va fi inclus în Registrul monumentelor ocrotite de stat
Nicușor Dan declară că prima țară în care ar dori să facă o vizită, în calitate de șef de stat, este Republica Moldova
Acordul pentru Planul de Creștere a Moldovei, ratificat de Parlament. Premierul Dorin Recean: „Vom avea condiții europene de viață: drumuri, infrastructură, locuri de muncă bine plătite, grădinițe, școli, spitale moderne”
Curtea Constituțională a României a validat rezultatul alegerilor prezidențiale
Un fost director de la Spații Verzi a ajuns în vizorul CNA, fiind bănuit de abuz în serviciu
Un bărbat din capitală a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru punere în circulație a banilor falși
Igor Grosu: „Am votat Planul de Creștere a Moldovei - un ajutor financiar fără precedent, oferit de Uniunea Europeană”