ro
Societate
24 Aprilie, 2025 / 02:40
/ Acum 14 ore

Republica Moldova va emite pașapoarte și documente de călătorie modernizate, din 1 ianuarie 2026

Republica Moldova va emite pașapoarte și documente de călătorie modernizate, care vor putea fi perfectate începând cu 1 ianuarie 2026. Noile acte vor oferi un nivel sporit de securitate, prin integrarea tehnologiilor moderne de identificare, care vor securiza datele personale și vor preveni tentativele de falsificare. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern, transmite MOLDPRES.

Noile documente vor respecta cerințele tehnice prevăzute de Organizația Internațională a Aviației Civile și reglementările Uniunii Europene, fiind dotate cu elemente biometrice avansate și coduri de identificare unificate.

Acestea vor putea fi verificate cu ușurință în orice punct de frontieră, datorită standardizării formatului și includerii unor date biometrice, precum imaginea facială și amprentele digitale ale titularului.

O noutate importantă este prezentarea informațiilor în trei limbi – română, engleză și franceză, ceea ce permite recunoașterea și utilizarea acestora în plan internațional. Un alt beneficiu este că verificarea la frontieră va fi mai rapidă datorită conexiunii cu sistemele electronice din alte țări.

Ministra Afacerilor Interne, Daniella Misail-Nichitin, a declarat la ședința Guvernului că proiectul vizează creșterea gradului de siguranță a documentelor de călătorie, pentru prevenirea falsificării și utilizării ilicite a actelor de identitate și eficientizarea proceselor de verificare a acestora la traversarea frontierei.

„Proiectul introduce noi specificații pentru structura codurilor zonei de citire optică și implementarea unor cerințe suplimentare privind interoperabilitatea globală. Aprobarea proiectului va contribui la protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor în contextul călătoriilor internaționale mai sigure”, a subliniat ministra.

Documentele vor fi eliberate pentru perioade diferite, în funcție de vârsta sau statutul persoanei, și pot fi valabile până la 10 ani. Acestea vor fi emise de Agenția Servicii Publice pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru apatrizi, refugiați și beneficiari de protecție umanitară de către Inspectoratul General pentru Migrație al MAI, iar cele diplomatice și de serviciu de către Ministerul Afacerilor Externe.