ro
Societate
22 Mai, 2025 / 12:39
/ Acum 21 ore

Siguranța barajelor din Republica Moldova, monitorizată de un georadar modern, donat de partenerii de dezvoltare

Administrația Națională „Apele Moldovei” va putea verifica starea barajelor și preveni riscul de inundații cu ajutorul unui sistem georadar performant, achiziționat cu sprijinul Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA), al Suediei și al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, transmite MOLDPRES.

Georadarul va fi utilizat pentru a evalua siguranța barajelor în cinci zone-pilot (Copăceanca, Soloneț, Bahu, Ialpug și Lăpușna), precum și ale altor structuri hidrotehnice aflate în gestiunea Administrației Naționale „Apele Moldovei”. Georadarul permite realizarea de investigații subterane non-invazive, prin transmiterea și recepționarea undelor electromagnetice.

Noul sistem oferă imagini detaliate ale straturilor subterane, contribuind la intervenții rapide și precise, precum și la creșterea siguranței în zonele vulnerabile la viituri și fenomene extreme. Totodată, implementarea sistemului va reduce costurile de inspecție și va spori eficiența activităților de monitorizare desfășurate de Administrația Națională „Apele Moldovei”.

„Pentru noi acest echipament înseamnă, în primul rând, că viiturile nu ne vor mai lua prin surprindere, iar barajele și digurile vor rămâne sigure în situații de fenomene extreme. În al doilea rând, sistemul georadar ne oferă o nouă perspectivă asupra modului în care putem monitoriza și proteja infrastructura hidrotehnică. Datorită acestui sprijin, de acum înainte vom putea interveni mai rapid și mai eficient în gestionarea infrastructurii de apă”, estimează Radu Cazacu, director adjunct al Administrației Naționale „Apele Moldovei”.

Pentru utilizarea eficientă a echipamentului în teren și analizarea datelor colectate, angajații instituției au participat la o sesiune de instruire teoretică și practică.

Investiția, în valoare de 30.000 de dolari, este acoperită de Austria și Suedia prin intermediul PNUD Moldova.

Pe lângă achiziția georadarului, cu finanțarea Agenției Austriece pentru Dezvoltare, în cinci zone-pilot, în premieră pentru Republica Moldova, va fi implementat un sistem de avertizare timpurie și prognozare a inundațiilor/viiturilor la nivel de sub-bazine hidrografice, care va include cinci stații meteorologice și cinci stații hidrologice. Totodată, autoritățile publice locale vor fi asistate în elaborarea planurilor participative de management al bazinelor hidrografice pentru diminuarea riscului de inundații.

De asemenea, Suedia va finanța achiziționarea de stații de monitorizare a nivelului apei, echipamente de înregistrare a încălcărilor pe râul Nistru precum drone, camere de vedere pe timp de noapte, transmițătoare radio portabile etc., în valoare totală de peste 200.000 de dolari.