
Două proiecte transfrontaliere implementate prin Programul Operațional Comun România – R. Moldova contribuie la dezvoltarea regiunilor de graniță
Chişinău, 9 dec. /MOLDPRES/. Beneficiile proiectelor de cooperare transfrontalieră au fost evidențiate în cadrul vizitei de lucru la două proiecte implementate prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020. Acestea au fost realizate la punctul de frontieră Leușeni și în satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni, transmite MOLDPRES.
Vizita a fost întreprinsă de Jozef Michálek, manager de Program la Comisia Europeană, Direcția Generală Politică Regională și Urbană (DG REGIO), împreună cu un reprezentant al Cancelariei de Stat, în calitate de Autoritate Națională pentru programele transfrontaliere, transnaționale și interregionale, și un reprezentant al proiectului TESIM al Comisiei Europene.
La punctul de frontieră Leușeni, renovat în cadrul proiectului de infrastructură mare „Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România-Moldova”, implementat de Serviciul Vamal, a fost analizat impactul asupra creșterii siguranței în zona de frontieră. Aici au fost modernizate birourile vamale Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Giurgiulești.
Proiectul a inclus dezvoltarea infrastructurii punctelor de trecere a frontierei, reabilitarea clădirilor și drumurilor de acces, achiziția de echipamente moderne pentru controale vamale mai eficiente, ceea ce a dus la fluidizarea traficului și reducerea timpilor de așteptare, îmbunătățirea activității punctelor de trecere a frontierei și eficientizarea procedurilor de control vamal.
Cea de-a doua vizită s-a desfășurat în satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni, unde a fost implementat proiectul cu valoare mică „Redescoperă moștenirea noastră culturală prin branding local comun”, implementat de Asociația Obștească „Societatea Modernizată prin Aspectele Reformelor Teritoriale”. În cadrul acestuia au fost create mărci comerciale care să valorifice cultura locală, să crească vizibilitatea regiunii și să dezvolte potențialul turistic transfrontalier.
Prin astfel de inițiative, Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020 contribuie la dezvoltarea sustenabilă a regiunilor de graniță, fiind îmbunătățită infrastructura și valorificat patrimoniul cultural.
În prezent este în derulare Programul Interreg Next România-Republica Moldova 2021-2027, care presupune finanțarea următoarelor priorități: comunități verzi, dezvoltare socială în zona transfrontalieră, cooperare în zona transfrontalieră. Informațiile referitoare la lansarea apelurilor de proiecte și condițiile de eligibilitate sunt publicate pe site-ul oficial al programului - www.ro-md.net.
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Rezervaţia ,,Prutul de Jos", perla verde din sudul ţării
Cașcavaluri artizanale și ferme cu panouri solare în clusterul zootehnic Cimișlia-Basarabeasca
Destinaţiile turistice din R. Moldova, invitate să participe la concursul pentru premiile Turismului Cultural Sustenabil 2025
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Naslavcea, polul de nord al ţării şi una din cele mai frumoase priveliști spre Nistru
Start pentru tineri // Alexandru Sava din Căinari și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes cu sprijinul financiar al UE
Şapte atracții turistice din R. Moldova sunt finaliste în cadrul concursului din România ,,Destinaţia Anului” 2025
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Butuceni, locul unde poveştile lui Ion Creangă prind contur real
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Muzeul din Crihana Veche, locul pentru cei pasionați de istorie, arheologie şi tradiţii
1 Martie, sărbătoarea Mărțișorului: „Oamenii se solidarizează cu natura”
CSE Bălţi a decis să lichideze surparea de pe o stradă din oraş
Ucraina: Europenii fac presiuni asupra Rusiei, evocând noi sancțiuni
Granturi pentru dezvoltarea inițiativelor de coeziune socială conduse de tineri, oferite de PNUD Moldova
Preşedintele Parlamentului Igor Grosu, asigurat de omologi din UE: „R.Moldova - tot mai aproape de marea familie europeană”
Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale R. Moldova, potrivit unui raport al mișcării Salvează Solul
Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Festivalul „Toba Fest” de la Văleni, dor de rădăcini, tradiții şi muzică autentică
Rusia respinge ca inacceptabil ultimatumul de încetare a focului în Ucraina
Peste 300 de tineri au participat la un Târg al Oportunităților Educaționale, desfășurat la Bălți
R. Moldova, alăturată comunității internaționale în marcarea Zilei Mondiale a Sănătății Plantelor
Ministrul de externe al Danemarcei, Lars Løkke Rasmussen: „Republica Moldova are determinarea necesară pentru a avansa pe calea integrării europene”
Avere nejustificată de peste 1,8 mln de lei, depistată de ANI la doi funcționari și la un membru al familiei lor
Situaţie excepţională la Bălţi: un gol, depistat sub stratul de beton al carosabilului unei străzi
Moldovenii care muncesc în Italia vor beneficia de prestații sociale. Acordul urmează a fi votat în Camera Deputaților din Italia
Trei cazuri de boală Lyme, asociate mușcăturilor de căpușe, au fost înregistrate în capitală
Vicepremierul Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu ambasadorii țărilor din formatul Nordic-Baltic 8