ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul atenționează despre clipuri video false lansate în mediul online. Daniel Vodă: „Sunt parte a unei campanii de dezinformare care țintește R. Moldova”

10:18 | 14.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Autoritățile atenționează repetat cetățenii despre clipurile video false care circulă online și utilizează, în unele cazuri, inclusiv identitatea vizuală a Guvernului sau a altor instituții publice. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a afirmat că aceste clipuri sunt parte a unei campanii de dezinformare care țintește Republica Moldova și oamenii țării noastre, transmite MOLDPRES. 

Deja în spațiul digital ne-am obișnuit să recunoaștem falsurile care sunt create intenționat cu scopul de a manipula sau de a dezinforma opinia publică. Pe site-urile de filme piratate despre care am vorbit și anterior,  a mai apărut un alt video sponsorizat, iarăși în limba română, care promovează de asemenea narațiuni și fapte inventate și vorbește despre fenomenele sociale din țara noastră. Vreau pe această cale, fără să promovăm acest spot, care evident este unul mincinos, să menționez că aceste clipuri sunt parte a unei campanii de dezinformare care țintește Republica Moldova și oamenii țării noastre”, a comunicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. 

Daniel Vodă a remarcat că autoritățile difuzează informația de interes public doar pe platformele lor oficiale. „În momentul în care creăm un spot sau facem o campanie, realizăm alte acțiuni care vizează informarea publicului general, le facem de fiecare dată transparent și pe platformele noastre. Invit pe această cale și toate instituțiile media naționale să ofere sprijinul lor în combaterea acestor falsuri și dezinformări care sunt lansate premeditat cu scopul de a crea dezbinare sau de a transmite mesaje eronate către public”, a precizat Vodă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a îndemnat cetățenii să se informeze doar din surse credibile și să raporteze conținuturile manipulatorii. „De fiecare dată nu obosesc să repet: atunci când vedeți informații false, nu ezitați să vă protejați familia, în sensul în care anunțați apropiații în grupurile de familie, în grupurile de vecini, pe alte platforme, că unele informații discutate în spațiul public sunt false sau, atunci când vedeți un conținut manipulator distribuit, raportați-l la rețeaua de socializare respectivă”, a spus Daniel Vodă.

În aceste condiții, autoritățile au venit cu mai multe recomandări pentru cetățeni. Aceștia sunt îndemnați  să verifice informațiile pe platformele oficiale ale Guvernului, să nu distribuie clipuri video din surse neoficiale, să raporteze conținutul manipulator pe rețelele de socializare, să informeze familia și prietenii despre riscurile dezinformării, să sprijine media națională în combaterea dezinformării, să verifice informațiile din mai multe surse de încredere și să trateze critic conținutul sponsorizat de pe site-urile suspecte.

În ultimele săptămâni, cel puțin două videoclipuri false cu logo-ul Ministerului Educației și Cercetării (MEC) au fost promovate intens în mediul online. „Acestea conțin informații care nu corespund adevărului și narațiuni false și manipulatorii privind activitatea MEC”, a precizat instituția.

Ministerul a comunicat că va solicita organelor abilitate să identifice persoanele care se fac vinovate de fabricarea și distribuirea în spațiul public a acestor falsuri. „Aceste acțiuni fac parte dintr-o amplă campanie de dezinformare, care, pe măsură ce ne vom apropia de alegerile prezidențiale și de ziua referendumului, se vor intensifica”, a conchis MEC.

img24004450

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!