
Poetul bucovinean Ilie Motrescu ar fi împlinit 80 de ani
Chişinău, 18 aug. /MOLDPRES/. Poetul, prozatorul și publicistul Ilie Motrescu, profesor, folclorist și muzician bucovinean, ar fi împlinit astăzi 80 de ani, informează MOLDPRES.
S-a născut la 18 august 1941, la Crasna Putna, județul Storojineț, Bucovina, astăzi Ucraina. După absolvirea școlii generale din satul natal și-a urmat studiile la Facultatea de Limba și Literatura Română și de Muzică a Institutului Pedagogic „Alecu Russo” din Bălți (1959-1964). Activează apoi ca profesor școlar (1965-1967), având ore de limbă și literatură română și muzică la Școala generală Nr. 4 din Crasna și la școala serală, unde a mai predat și alte obiecte umanistice.
În 1967 s-a transferat la Cernăuţi, angajându-se la ziarul nou înființat „Zorile Bucovinei”, în calitate de lucrător literar la Secţia de cultură, unde a lucrat până în momentul asasinării sale de către regimul totalitar comunist.
Potrivit ”Calendarului Național”, în scurta-i viață, de numai 27 de ani, a scris, a compus, a selectat și a adunat multe lucruri de valoare pentru spiritualitatea neamului românesc. A scris eseuri, amintiri, proză scurtă. În primul an de studenție (1959) a publicat, cele mai reușite poezii ce le scrisese până atunci, 27 la număr, într-o culegere, dedicată fraților săi mai mici, gemenii Grigore și Nicolae, intitulată „Cântarea Carpaților”, azi o raritate, ca și toate edițiile din scrisul său. Abia după 32 de ani de la tragica-i dispariție a fost publicată, în primăvara anului 2001, când ar fi împlinit 60 de ani de viață, cartea de versuri și proză „Hora vieții”. Este una dintre cele mai reprezentative imagini ale scrisului său.
A fost un harnic culegător de folclor, a posedat o voce bună, îi plăcea dansul, cânta la vioară, practica sportul. A colaborat prin anii ’60 la ziarele „Satul sovietic”, actualmente „Meleag natal” (Storojineț), „Cultura” (Chișinău), „Zorile Bucovinei” (Cernăuți). Versurile sale au mai fost tipărite în culegeri, precum „Glasuri tinere” (1971) și „Dintre sute de catarge” (1973). Este prezent în volumul lui Adrian Dinu Rachieru „Poeți din Bucovina” (1996), în antologia „Eterna iubire: versuri de dragoste ale poeților din Basarabia și nordul Bucovinei” (1999), în cartea lui Dragoș Tochiță, „Românii de pe Valea Siretului de Sus, jertfe ale ocupației nordului Bucovinei și terorii staliniste” (1999). Este prezent și în almanahul tuturor românilor „Apă vie - 2002”, unde Nicolae Motrescu (fratele poetului) a prezentat doar un crâmpei din șirul de materiale consacrate lui Ilie Motrescu, cu titlul „Moartea unui poet”.
Despre Ilie Motrescu și creaţia sa s-au tipărit mai multe cărţi. Anul 2001 a fost declarat „Anul Motrescu” în Bucovina, iar în 2003, la inițiativa revistei „Crasna” și cu sprijinul financiar al Uniunii Scriitorilor din România, s-a instalat o placă comemorativă pe casa părintească în care s-a născut și a creat poetul. A decedat la 26 iulie 1969, la Crasna.
Ministrul Culturii al Ucrainei, în vizită la Casa Ucraineană din Chișinău: „Sunt în Moldova pentru a insufla încredere și mândrie națională”
Ziua internaţională a cărţii pentru copii. Biblioteca Națională invită la expoziția „Hans Christian Andersen - magia cuvântului inspirat”
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Patrimoniul cultural, mai accesibil pentru ucraineni. Un audioghid în limba ucraineană a fost lansat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Tânăra pianistă Martina Meola a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian din Elveția
Teatrul Național din Chișinău găzduiește comedia „O scrisoare pierdută” în regia lui Horațiu Mălăele
„Barock, ba Romantic”, concert susținut de Camerata Chișinău pe scena Ateneului Român
Confesiuni din culise // Actrița Marina Rotaru, despre vocație și pasiunea pentru teatru: „E o necesitate bolnăvicioasă de a trăi emoții intense”
Doliu în literatură. Scriitorul și publicistul Alexandru Bantoș s-a stins
Patru membri ai Consiliului de administrație al Moldelectrica vor fi selectați prin concurs. 11 candidați și-au depus dosarele
La alegerile prezidențiale din Romania, în Republica Moldova vor fi deschise 64 secții de votare
Consultările tehnice dintre Statele Unite și Ucraina referitor la un acord privind minereurile încep vineri la Washington
R. Moldova va crea stocuri de produse petroliere pentru situații de urgență. Terminalul petrolier din Portul Giurgiulești, vizitat de ministrul Energiei
Reziliență economică în sectorul zootehnic. FAO și Elveția oferă echipament modern pentru micii fermieri și gospodăriile casnice care dețin vaci de lapte
Facilități fiscale și vamale pentru proiectul de reabilitare a râului Bîc, votate de Parlament
O nouă lege privind organizarea Curții Constituționale a fost adoptată de Parlament
AIS MOLDPRES a semnat un Acord de colaborare cu „Teleradio-Moldova”. Director, Vitalie Hadei: „Această cooperare va spori încrederea în instituțiile media publice din R. Moldova”
Normele și standardele de siguranță pentru navele de pasageri din R. Moldova vor fi aliniate celor europene
FOTO Academia „Ștefan cel Mare” a inaugurat un laborator criminalistic multifuncțional, cu sprijinul PNUD și SUA
Republica Moldova a fost premiată la un concurs internațional din Abu Dhabi
Igor Grosu: „Toți cei care fac parte din schemele de corupție trebuie să ajungă în fața instanței”
Premieră la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. „Greva Gospodinelor” de Dario Fo, în regia lui Alexandru Cozub
Parlamentul a operat modificări în Legea privind calitatea apei potabile
BNS va cerceta implicarea copiilor în activitățile școlare, economice și casnice
ASD: Se circulă în condiții de iarnă în nordul Republicii Moldova