ro
Cultură
16 Noiembrie, 2025 / 00:22
/ Acum 10 ore

VIDEO // Ruta Gastronomică Moldova–România: Drumul care unește două țări prin gust și tradiție

Doina Pozdirca
Reporter

Reprezentanții pensiunilor turistice din Republica Moldova și România au lansat Ruta Gastronomică Transfrontalieră, un traseu de aproape 2500 km care unește patrimoniul culinar și tradițiile celor două state. Ruta propune un tur amplu al gusturilor, identității și ospitalității din ambele țări, iar la evenimentul de lansare au fost prezenți reprezentanți ai pensiunilor turistice din Republica Moldova și România, relatează MOLDPRES.

La evenimentul de lansare, participanții au putut descoperi bucatele și tradițiile culinare ale fiecărei regiuni. Gospodarii și producătorii locali au prezentat rețete vechi, tehnici de preparare tradiționale și produse simbolice pentru comunitățile lor.


Oficiul Național al Turismului subliniază că această rută va pune în valoare nu doar gastronomia, ci și identitatea culturală a teritoriilor incluse în traseu.

„Gastronomia este una dintre componentele identității noastre naționale. Este bine că avem posibilitatea să celebrăm împreună acest eveniment. Împreună cu colegii noștri din România vom dezvolta și alte destinații. Farmecul acestei rute este faptul că putem promova tradițiile și specificul fiecărei zone incluse în acest traseu. Este minunat că, datorită acestui tur, vom descoperi bucate care nu se găsesc la nord dar se găsesc la sud, iar în centru nu găsim ceea ce întâlnim la sud-est. Pe o distanță atât de mică putem descoperi atât de multe tradiții culinare”, a menționat directorul interimar al Oficiului Național al Turismului, Ana Șandra.

Importanța dialogului dintre instituțiile de pe ambele maluri ale Prutului a fost evidențiată și de reprezentanții sectorului turistic din România.

„Acest proiect ne ajută să fim mai aproape de rădăcinile noastre, să simțim că aparținem unui spațiu, unui loc. Această idee reprezintă mândria noastră, a tuturor, de a fi parte a acestui loc. Ruta gastronomică unește inimi, simțuri, gusturi și gânduri”, a declarat directorul Centrului Regional de Studii Nord-Est din cadrul ADR Nord-Est, România, Roxana Șlemco.

Creată în baza Acordului de parteneriat semnat în 2023 între Oficiul Național al Turismului și Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, România, cu sprijinul Ministerului Culturii, ruta propune un tur amplu al gusturilor, identității și ospitalității din ambele țări.

„M-am bucurat să văd la eveniment numeroși profesioniști din sectorul turismului, reprezentanți ai autorităților, agențiilor, ghizilor și mass-mediei. Dialogul, colaborarea și viziunea comună sunt cele care transformă astfel de proiecte în povești de succes. Ruta Gastronomică Transfrontalieră nu este doar un traseu, ci o invitație la descoperire, la conexiune și la celebrarea identității noastre culturale”, a menționat secretarul de Stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol.


Reprezentanții Manas Yurt Village au pus în valoare o moștenire aparte, legătura dintre cultura kârgâză și tradițiile moldovenești, oferind vizitatorilor o experiență autentică, încărcată de simboluri și gusturi specifice.

„Mâncarea și cultura au unit întotdeauna națiuni. Cele mai importante decizii în lume s-au luat în jurul mesei. De aceea, acest tur gastronomic este foarte important pentru Republica Moldova, pentru că ne face cunoscuți prin ceea ce avem și ne reprezintă. Promovăm cultura kârgâză, îmbinată cu tradițiile culinare moldovenești. Am adus dulciuri, pâinică kârgâză, bucate specifice locului, dar și suveniruri”, a declarat pentru MOLDPRES Larisa Ambrosii, reprezentanta Manas Yurt Village din Călărași.


Iar apicultorii și meșteșugarii gastronomici au prezentat produse tradiționale rare.

„Am venit cu Plăcinta Fermecată, specifică zonei noastre, un deliciu dulce, și cu băutura zeilor, o licoare despre care se spune că oferă o relaxare plăcută. Pe lângă produsele gastronomice, avem și produse apicole, pe care le găsiți la Casa Mierii. Acest tur este important pentru că atrage vizitatori și ne face cunoscuți peste hotarele țării prin cultura noastră gastronomică bogată”, a menționat pentru MOLDPRES Constantin Stegărescu, reprezentant al „Casei Mierii” din satul Răciula, raionul Călărași.


Unul dintre cele mai apreciate momente ale evenimentului a fost demonstrația de preparare a sărmăluțelor pitice tradiționale de la Pensiunea Hanul lui Hanganu, cunoscute pentru migala cu care sunt pregătite.

„Aceste sărmăluțe sunt deosebite prin modul în care le pregătim, cum le mânuim, atât de pitice, atât de mărunte. Sunt făcute din același orez, aceeași ceapă și același morcov, doar că diferența o face migala cu care le lucrăm”, a declarat pentru MOLDPRES gospodina de la Pensiunea Hanul lui Hanganu.

 

Ruta gastronomică din Republica Moldova străbate țara de la nord la sud, oferind turiștilor o combinație de tradiții culinare și atracții culturale. În Regiunea Centru, traseul trece prin Chișinău (Restaurant-muzeu „Roata Vremii”, „Popasul Dacilor”, „La Taifas”), Orhei (Complex Turistic „Codru”, „Eco Resort” Butuceni), Călărași (Prisaca-Muzeu „Casa Mierii”, Manas Yurt Village, „Poarta Neamului”), Rezina, Ialoveni și Anenii Noi.

În Nord, turiștii vizitează Glodeni, Rîșcani, Edineț, Ocnița, Drochia și Soroca, cu pensiuni, restaurante și mănăstiri. În Sud, traseul include Ștefan Vodă, Cimișlia, UTA Găgăuzia, Cahul și Cantemir, cu vinării, muzee și complexe etno-turistice.

Pe tot parcursul rutei se pot descoperi rezervații, parcuri, vinării, locașuri sfinte și obiective de patrimoniu, oferind o experiență completă a culturii și gastronomiei moldovenești.

Ruta din Republica Moldova însumează 1506 km și cuprinde 25 de obiective turistice din 17 raioane, pensiuni, crame, restaurante tradiționale, complexe turistice, muzee, o mănăstire certificată ecologic, singura păstrăvărie din țară și mai multe centre de experiențe culturale și gastronomice. Împreună cu traseul omolog din România, care include 30 de obiective din Regiunea Nord-Est, aceasta formează o rută comună de 2476 km, cu 55 de puncte-cheie ce pot fi parcurse într-un „tur al gusturilor” de zece zile.