
Decesul Papei Francisc: Funeralii în termen de nouă zile, conclav în termen de o lună
Odată cu moartea Papei Francisc, anunțată luni de Vatican, Biserica Romano-Catolică va începe ritualurile elaborate, pline de tradiție, care marchează sfârșitul unei papalități și conduc la începutul celei următoare, relatează Reuters, citat de Agerpres și MOLDPRES.
Un cardinal cunoscut sub numele de camerlengo (șambelan), în prezent cardinalul irlandezo-american Kevin Farrell, va conduce afacerile ordinare ale Bisericii Romano-Catolice, care numără aproape 1,4 miliarde de membri, în timpul perioadei cunoscute sub numele de „sede vacante” (scaunul gol).
El confirmă oficial decesul papei, o chestiune simplă în zilele noastre, care implică un medic și un certificat de deces. Până undeva în secolul al XX-lea, acest lucru se făcea în mod ritual prin lovirea de trei ori a frunții papei cu un ciocan de argint.
Camerlengo și trei asistenți aleși dintre cardinalii cu vârsta sub 80 de ani, cunoscuți sub numele de cardinali electori, decid când trupul papei va fi dus în Bazilica Sfântul Petru pentru ca publicul să își prezinte omagiile. De asemenea, ei se asigură că „Inelul Pescarului” și sigiliul de plumb al papei sunt rupte, astfel încât să nu mai poată fi folosite de nimeni. Nu se efectuează nicio autopsie.
Camerlengo încuie și sigilează reședința personală a papei. În trecut, aceasta se afla în apartamente din Palatul Apostolic, însă Francisc a locuit într-un mic apartament din pensiunea Vaticanului cunoscută sub numele de Santa Marta.
Camerlengo și ceilalți cardinali nu pot lua decizii majore care să afecteze Biserica sau să schimbe învățăturile acesteia. Șefii majorității departamentelor Vaticanului demisionează până când noul papă îi confirmă sau îi înlocuiește.
Ritualurile de doliu durează nouă zile, data funeraliilor și a înmormântării urmând să fie stabilită de cardinali. Universi Dominici Gregis spune că acestea ar trebui să înceapă între a patra și a șasea zi de la moartea sa.
FUNERLII PAPALE
Papa Francisc, care a evitat o mare parte din fastul și privilegiul de a conduce Biserica Catolică globală, a modificat și simplificat riturile funerare papale în 2024.
Se așteaptă ca slujba de înmormântare să aibă loc în Piața Sfântul Petru, dar, spre deosebire de mulți predecesori, Francisc a cerut să fie înmormântat în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, pentru a fi aproape de icoana sa preferată, Madona.
De asemenea, Francisc a cerut să fie înmormântat într-un sicriu simplu din lemn, spre deosebire de predecesorii săi, care au fost înmormântați în trei sicrie întrepătrunse din chiparos, plumb și stejar. El a cerut ca trupul său să nu fie expus pe o platformă ridicată, sau catafalc, în Bazilica Sfântul Petru pentru a fi văzut de vizitatorii din Roma, așa cum s-a întâmplat cu papii anteriori.
CONCLAVUL
Cardinali din întreaga lume se adună la Roma în urma decesului unui pontif. Aceștia organizează întâlniri zilnice, cunoscute sub numele de congregații generale, pentru a discuta chestiuni legate de Biserică și pentru a prezenta caracteristicile pe care fiecare crede că ar trebui să le aibă noul papă.
Cardinalii în vârstă de 80 de ani sau peste pot participa la congregațiile generale, dar nu li se permite să intre în conclavul pentru alegerea viitorului papă, care este o adunare a cardinalilor sub 80 de ani. O mare parte a discuțiilor are loc în cadrul interacțiunilor personale dintre cardinali.
În mod tradițional, o perioadă de doliu de 15 zile este respectată înainte de începerea unui conclav. Înainte de a demisiona în 2013, Papa Benedict a modificat constituția pentru a permite ca acesta să înceapă mai devreme, dacă cardinalii aleg acest lucru, sau la maximum 20 de zile după deces, dacă unii cardinali au dificultăți în a ajunge la Roma.
Conclavul are loc în Capela Sixtină. Până la cele două conclavuri din 1978 care i-au ales pe Ioan Paul I și Ioan Paul al II-lea, cardinalii au stat în camere improvizate în jurul Capelei Sixtine.
De la conclavul din 2005 care l-a ales pe Papa Benedict al XVI-lea, aceștia au votat în Capela Sixtină, dar s-au cazat în casa de oaspeți Santa Marta, cu aproximativ 130 de camere. Santa Marta este izolată și sunt duși cu autobuzul la Capela Sixtină.
O majoritate de două treimi plus unu este necesară pentru alegeri. În cazul în care nimeni nu este ales după 13 zile, se organizează un tur de scrutin între cei doi candidați principali, dar este necesară în continuare o majoritate de două treimi plus unu. Acest lucru este menit să promoveze unitatea și să descurajeze căutarea de candidați de compromis.
„HABEMUS PAPAM”
Atunci când conclavul a ales un papă, acesta este întrebat dacă acceptă și ce nume dorește să poarte. Dacă refuză, procedura începe din nou.
Noul papă îmbracă veșminte albe care au fost pregătite în trei mărimi și se așează pe un tron în Capela Sixtină pentru a-i primi pe ceilalți cardinali, care îi aduc omagiu și promit supunere.
Lumea va ști că un papă a fost ales atunci când un oficial va arde buletinele de hârtie cu substanțe chimice speciale pentru a face să iasă fum alb din coșul de fum al capelei. Fumul negru indică un vot neconcludent.
Noul papă apare apoi și dă mulțimii prima sa binecuvântare ca pontif.
Trei persoane au fost ucise şi cel puţin 30 au fost rănite în atacuri ruseşti asupra orașului ucrainean Dnipro
Ucraina a prelungit până pe 6 august legea marțială și ordinul de mobilizare
Cercetătorii chinezi au dezvoltat un dispozitiv portabil inteligent pentru a ajuta persoanele nevăzătoare
Joe Biden l-a atacat pe Donald Trump, în primul său discurs ca fost președinte
Trei persoane au fost rănite la Odesa după un atac cu drone
Secretarul general NATO, Mark Rutte, a vizitat Odesa și a declarat sprijin „neclintit” pentru Ucraina
Ucrainenii au atacat unitatea militară rusă responsabilă de loviturile cu rachete asupra orașului Sumî
UE cere SUA să-și clarifice poziția asupra taxelor vamale și dorește continuarea negocierilor pentru o înțelegere
Președintele ucrainean l-a demis pe guvernatorul regiunii Sumî, după atacul rusesc cu rachete care a ucis cel puțin 35 de persoane
Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj în legătură cu decesul Papei Francisc: „Lumea se desparte de un promotor neobosit al compasiunii și echității”
Halterofilul Tudor Bratu a cucerit trei medalii de bronz la Campionatul European, desfășurat la Chișinău
Papa Francisc a încetat din viață luni dimineață, la vârsta de 88 de ani, anunță Vaticanul
Creștinii ortodocși intră în Săptămâna Luminată
Săptămâna începe cu vreme frumoasă
Donald Trump: Sper că Rusia și Ucraina vor ajunge la un acord în această săptămână
Circa 40 de mii de traversări persoane au fost înregistrate la frontieră în ziua de Paști
Numărul apelurilor de urgență la Serviciul 112 a crescut cu 35 la sută
Președintele Zelenski cere Rusiei să nu mai atace obiective civile timp de 30 de zile
Britanicii au interceptat aeronave rusești în apropierea spațiului aerian al NATO
Papa Francisc a apărut în Piața Sfântul Petru, după ce duminică dimineața a avut o întrevedere cu vicepreședintele JD Vance
În mesajul de Paște, Zelenski le cere ucrainenilor să nu-și piardă speranța că pacea va reveni în țara lor
Ucraina spune că atacurile Rusiei au continuat în cursul nopții în ciuda anunțului privind încetarea focului
Președintele Parlamentului, Igor Grosu: „Fie ca Lumina Învierii să ne întărească în credință și să ne deschidă inimile spre iubire, curaj și înțelepciune”
Mesajul premierului Dorin Recean, cu ocazia sărbătorilor pascale: „Să prețuim pacea în care trăim și să ne bucurăm de timpul petrecut alături de cei dragi”
Pastorala Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove la Învierea Domnului: „Lumina Învierii să călăuzească poporul nostru de pretutindeni”