ro
Externe
24 Aprilie, 2025 / 00:30
/ Acum 13 ore

Un tunel-record va lega Danemarca de Germania. O revoluție în infrastructura europeană

Un tunel subacvatic revoluționar, aflat în construcție sub Marea Baltică, promite să transforme radical conexiunile de transport dintre Scandinavia și restul Europei. Proiectul Fehmarnbelt, cu o lungime de 18 kilometri, va deveni cel mai lung tunel rutier și feroviar prefabricat din lume, transmite BBC, preluat de MOLDPRES.

Tunelul va lega localitățile Rødbyhavn (Danemarca) și Puttgarten (Germania), reducând timpul de călătorie de la 45 de minute cu feribotul la doar 10 minute cu mașina sau 7 minute cu trenul. De asemenea, va înjumătăți durata călătoriei dintre Copenhaga și Hamburg, de la 5 ore la 2,5 ore.

Construcția impresionantă include 90 de elemente prefabricate gigantice, fiecare măsurând 217 metri lungime și 42 metri lățime, care vor fi scufundate și aliniate pe fundul mării cu o precizie de 15 mm. Fiecare element are cinci tuburi paralele: două pentru calea ferată, două pentru drumuri și unul pentru intervenții și mentenanță.

Costul total al proiectului se ridică la aproximativ 7,4 miliarde de euro, fiind finanțat în mare parte de statul danez și susținut cu 1,3 miliarde de euro de Comisia Europeană. Lucrările sunt desfășurate pe un șantier de peste 500 de hectare pe insula Lolland, unde este construită și o fabrică pentru secțiunile de tunel.

Tunelul a fost preferat unei variante de pod, din motive de siguranță și stabilitate, dat fiind traficul maritim intens și condițiile climatice. Deși proiectul a întâmpinat opoziție din partea unor organizații de mediu și operatori de feribot, instanțele germane au aprobat continuarea lucrărilor în 2020.

Cu deschiderea planificată pentru 2029, se estimează că tunelul va fi traversat zilnic de peste 12.000 de mașini și 100 de trenuri. Taxele de trecere vor fi folosite pentru rambursarea împrumuturilor de stat contractate pentru finanțarea proiectului, proces estimat să dureze 40 de ani.

Pe lângă avantajele logistice, proiectul promite și beneficii economice semnificative pentru regiunea Lolland, una dintre cele mai sărace zone din Danemarca, prin atragerea de afaceri, turiști și locuri de muncă.

„Acest tunel nu doar că unește Danemarca cu Germania, ci conectează întreaga Scandinavie cu centrul Europei”, a declarat Henrik Vincentsen, director general al companiei de stat Femern. „Toată lumea are de câștigat.”