ro
Politică
22 Mai, 2025 / 13:12
/ Acum 19 ore

Parlamentul urmează să ratifice Acordul privind pachetul de sprijin alocat de UE

Parlamentul urmează să ratifice Acordul de punere în aplicare a sprijinului acordat de Uniunea Europeană în cadrul Mecanismului de Reformă și Creștere pentru Republica Moldova. Biroul permanent a aprobat suplimentul la ordinea de zi a ședințelor plenare ale Parlamentului din 22 – 30 mai, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Parlamentului.

Planul de Creștere pentru Republica Moldova prevede un sprijin financiar în valoare de 1,9 miliarde de lei, cel mai mare acordat de UE Moldovei de la independență. Banii sunt alocați pentru accelerarea reformelor și apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Acordul de punere în aplicare a Planului UE de Creștere pentru Moldova a fost semnat pe 9 mai, la Chișinău, de către prim-ministrul Dorin Recean și comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos.

Vor mai fi ratificate Acordurile de grant cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării Proiectului „Optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău”.

Proiecte examinate în prima lectură

În prima lectură, parlamentarii vor examina proiectele de lege ce se referă la organizarea și funcționarea instituțiilor publice. Inițiativa legislativă reglementează condițiile de constituire, reorganizare, funcționare și desființare a instituțiilor publice, inclusiv atribuțiile și responsabilitățile acestora. Tot în prima lectură vor fi examinate inițiativele legislative de consolidare a măsurilor de protecție a investițiilor  în  instrumente financiare derivate și regimul datoriilor vamale și penalitățile aferente pentru persoanele cu dizabilități locomotorii.

Proiecte discutate în lectura a doua

Pe ordinea de zi figurează și mai multe proiecte de lege care vor fi discutate în lectura a doua. Printre acestea este proiectul care se referă la punerea în circulație a cărții de identitate eliberate cetățenilor Republicii Moldova și a cărții de rezidență, eliberate cetățenilor străini, proiectul de lege cu privire la exercitarea profesiei de psiholog, modificarea Legii cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului. Vor mai fi discutate subiecte care vizează reglementarea domeniului educației fizice și sportului, dar și subiecte privind facilitarea implementării proiectelor de eficiență energetică.

Deputații urmează să examineze suplimentar trei proiecte de lege pentru armonizarea legislației naționale cu legislația UE. Este vorba despre proiectul de modificare a Legii privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, proiectul privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea și repararea daunelor aduse mediului, proiectul privind datele deschise şi reutilizarea informațiilor din sectorul public.

Deputații se vor reuni în ședință joi, 22 mai, cu începere de la ora 10:00.