ro
Societate
16 Aprilie, 2025 / 00:34
/ Acum 2 zile

Alertă de sezon: ANSP anunță o creștere a numărului mușcăturilor de căpușe

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică anunță că, odată cu încălzirea vremii, riscul de contact cu căpușele crește semnificativ. Aceste insecte pot transmite afecțiuni grave, cum ar fi boala Lyme, encefalita de căpușă, febra hemoragică și babesioza, comunică MOLDPRES.

Solicitată de agenție, șefa Serviciului Informare și Comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitor, a precizat că insectele se găsesc frecvent în zone cu iarbă și umiditate ridicată, precum păduri, parcuri și tufișuri, iar contactul cu omul este accidental. Cele mai vulnerabile părți ale corpului sunt cele expuse sau bine vascularizate: gâtul, zona inghinală, axilele, abdomenul, capul și membrele.

Specialiștii anunță că cea mai frecventă afecțiune transmisă de căpușe în Republica Moldova este boala Lyme, anul trecut fiind înregistrate 249 de cazuri, dintre care 88 la copii.

Semnul distinctiv al bolii este eritemul migrator, o leziune cutanată prezentă la 60–80% dintre cei infectați, care apare în zona mușcăturii în decurs de 3–30 de zile, fiind însoțită de simptome precum febră, cefalee, oboseală, dureri articulare sau musculare.

Pentru a reduce riscul de expunere la căpușe, specialiștii ANSP recomandă: utilizarea spray-urilor repelente; purtarea hainelor deschise la culoare, cu mâneci și pantaloni lungi; evitarea sandalelelor; alegerea locurilor curate pentru picnic; dormitul în corturi dotate cu plase anti-insecte.

Medicii anunță că, odată ce ați depistat că ați fost mușcat de o căpușă, aceasta trebuie îndepărtată complet, fără a fi strivită sau răsucită. Rana se spală cu apă și săpun, apoi se dezinfectează cu iod sau alcool. Nu se recomandă aplicarea uleiurilor, alcoolului sau căldurii pentru extragerea insectei, deoarece acestea pot crește riscul de infecție.