ro
Societate
03 Iulie, 2025 / 11:54
/ Acum 23 ore

Cahulul sărbătorește 523 de ani de la prima atestare documentară

Municipiul Cahul marchează 523 de ani de la prima atestare documentară, un moment de sărbătoare și reflecție asupra istoriei și dezvoltării orașului. Cu această ocazie, se deschide și cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Nufărul Alb”, care reunește 13 colective artistice din 10 țări, printre care România, Ucraina, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, Turcia, Cipru de Nord, Georgia și Bulgaria.

Pe parcursul întregii zile, vor avea loc numeroase activități culturale și artistice – parade ale portului popular, expoziții, târguri de vinuri și produse locale. Clusterul Vinificație organizează un expo-târg în fața Centrului Oenologic din Cahul, unde vizitatorii pot degusta vinuri, brânzeturi și alte bunătăți din regiune.

Primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, i-a felicitat pe cahuleni publicând un mesaj emoționatnt pe rețele: 

„La mulți ani, Cahul! Te iubesc! Mă mândresc cu oamenii și comunitatea mea! Mulțumesc tuturor pentru binele care îl faceți pentru orașul nostru! Dumnezeu să binecuvânteze Cahulul și pe fiecare cahulean în parte! Mai mult de 523 de ani de istorie!”, a scris primarul pe contul său de Facebook.

Cu prilejul Zilei orașului este așteptată și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care va participa la inaugurarea oficială a Centrului de Sănătate Publică Cahul, recent modernizat.

„Organizăm mai multe activități consacrate celor 523 de ani de la prima atestare documentară. Parada portului popular va include toate colectivele participante, inclusiv două din România, din județele Brăila și Bacău”, a declarat pentru MOLDPRES Tatiana Romaniuc, viceprimarul municipiului Cahul.

Romaniuc a mai anunțat că în cadrul evenimentelor vor fi premiați și câștigătorii concursurilor „Cel mai bun elev” și „Cel mai bun student”.

Cu ocazia aniversării a 523 de ani de la prima atestare documentară, Muzeul Ținutului Cahul invită cahulenii și oaspeții orașului să decopere Cahulul interbelic într-o expoziție fotografii-document. Expoziția valorifică 114 fotografii și cărți poștale din patrimoniul muzeal invită la  o incursiune vizuală și documentară în atmosfera de altădată a orașului.

 

Seara va culmina cu un concert festiv susținut de Orchestra Fraților Advahov, Fuego, Ioana Căpraru, Stela Botez și alți interpreți îndrăgiți.

„De fiecare dată ne străduim ca Festivalul „Nufărul Alb” să includă și sărbătoarea orașului”, a precizat viceprimarul.

Totodată, sunt așteptați oaspeți oficiali din orașele înfrățite cu Cahul, inclusiv Brăila și Constanța, iar printre invitații speciali se dorește prezența legendarului fotbalist Gică Hagi.

O scurtă privire în trecutul Cahulului

Orașul Cahul, situat în sud-vestul Republicii Moldova, are o istorie milenară. Descoperirile arheologice indică locuiri umane încă din epoca bronzului (mileniul II î.e.n.), iar în perioada romană a existat o așezare înfloritoare, distrusă în anul 376 de invazia hunilor.

Prima mențiune documentară datează din 2 iulie 1502, când localitatea este atestată sub numele „Șcheia” într-un hrisov emis de Ștefan cel Mare. Ulterior, a purtat și denumirea de Frumoasa (Formoza), iar în 1835 a primit numele actual, Cahul, în memoria bătăliei purtate în 1770 între armatele ruse și otomane.

În perioada interbelică, Cahul a devenit un important centru urban și administrativ, cunoscut pentru dezvoltarea instituțiilor culturale și educaționale. Printre personalitățile legate de oraș se numără și savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu, care a activat aici ca judecător în 1857.

Astăzi, municipiul găzduiește Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu”, colegii și extensiuni universitare care contribuie la formarea a mii de studenți anual.

Cahulul de azi este o punte între istorie și modernitate, un oraș în plină dezvoltare care își cinstește trecutul și privește cu încredere spre viitor.

 

Cahul