ro
Societate
16 Aprilie, 2025 / 05:24
/ Acum 1 zi

Victimele foametei organizate din Basarabia în anii 1946–1947, comemorate la Avdarma

Victimele foametei organizate din Basarabia din anii 1946-1947 au fost comemorate la Avdarma (UTA Găgăuzia), unde au avut de suferit sute de oameni. Evenimentul a inclus o ceremonie de depunere de flori la Memorialul „Colțul Durerii” și o dezbaterea științifico-practică pe tema „Foametea, represiunile și deportările staliniste”, comunică MOLDPRES.

Muzeul din Avdarma găzduiește o colecție impresionantă de exponate: fotografii, documente oficiale, scrisori și obiecte personale ale celor care au supraviețuit foametei și deportărilor. Peste 800 de oameni au pierit în Avdarma în urma foametei, iar 15 familii au fost deportate în Siberia.

Vasilisa, în vârstă de 84 de ani, și-a pierdut tatăl și trei frați în acea perioadă cumplită.

„În acei ani, mâncam iarbă, nu aveam foc, nu aveam hrană... Tatăl meu a plecat și nu s-a mai întors. Frații mei au murit de foame. Mama plângea în fiecare zi. Ne luau totul. Trei tone de grâne au fost luate de la noi…”, a povestit, cu lacrimi în ochi, doamna Vasilisa.

Evenimentul a reunit specialiști în istorie, cercetători și membri ai comunității locale într-un efort comun de restituire a adevărului istoric și de cultivare a memoriei colective privind atrocitățile regimului totalitar-comunist. 

„Zilele de reculegere și memorie colectivă sunt mai mult decât simple comemorări – sunt angajamente pentru viitor. Prin evenimente ca cel de la Avdarma, dăm voce suferințelor și curajului oamenilor care au trecut prin infernul foametei și al represiunii sovietice. Este de datoria noastră să păstrăm vie această memorie, să învățăm din ea și să construim o societate în care astfel de atrocități nu mai pot avea loc. Cultura memoriei este un pilon al unei Moldove unite și demne”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan. 

Ministrul Culturii alături de locuitorii din Avdarma și istoricii reuniți la conferință au depus flori la Memorialul „Colțul Durerii”, dedicat victimelor războaielor și represiunilor comuniste.

Pe parcursul lunii aprilie, în Republică Moldova au loc acțiuni comemorative: proiecții de filme documentare, expoziții itinerante, discuții publice și activități educative. Ministerul Culturii îndeamnă publicul să participe la aceste evenimente – pentru adevăr, pentru memorie, pentru demnitate.