
Guvernul a majorat valoarea compensațiilor pentru energia electrică și cea termică, începând cu luna ianuarie
Guvernul a majorat astăzi valoarea compensațiilor pentru energia electrică și cea termică, începând cu luna ianuarie. Conform hotărârii aprobate de Guvern, compensațiile maxime la încălzire, pentru luna ianuarie, vor varia între 800 și 1 400 de lei, în funcție de sursa principală de încălzire. Modificările au loc în contextul ajustării tarifelor de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică la începutul lunii ianuarie, transmite MOLDPRES.
Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, Guvernul va compensa creșterea de tarif la electricitate pentru un consum de 110 kWh lunar.
„Acest suport este oferit tuturor beneficiarilor de compensații. Cifra de 110 kWh a fost identificată conform datelor despre consumul mediu al gospodăriilor casnice din sezonul rece precedent, care arată că în 2023-2024, consumul mediu era de 138 kWh. Astfel, încurajăm cetățenii să economisească 20% din energia electrică pentru a ajunge la un consum de 110 kWh, ceea ce este realizabil, după cum arată experiența din 2022-2023”, a declarat Alexei Buzu.
De asemenea, Executivul va compensa și creșterea tarifului la energia termică centralizată pentru gospodăriile casnice care beneficiază de compensație pentru această sursă de energie.
„Mulțumesc cetățenilor pentru răbdare și înțelegere, pentru solidaritate și pentru faptul că economisesc energia. Împreună, cu grijă unii față de alții, vom trece cu bine de această iarnă. Guvernul lucrează pentru a ne asigura că și în acest an oferim tot suportul necesar, astfel încât cetățenii care beneficiază de compensații să nu achite pentru energie mai mult decât anul trecut”, a subliniat Alexei Buzu.
Mărimea compensațiilor pentru luna noiembrie a fost cuprinsă între 300 și 800 de lei, în funcție de veniturile familiilor. Pentru luna decembrie, compensațiile au crescut și variază între 500 și 1 000 de lei, în contextual creșterii tarifului la gazele naturale.
Astfel, pentru consumatorii care au indicat ca sursă principală de încălzire gazele naturale, compensația maximă va fi de 1 000 de lei, iar pentru cei care se încălzesc cu combustibili solizi va fi de cel mult 800 de lei, la fel ca și în lunile anterioare.
Pentru familiile care au indicat ca sursă principală de încălzire energia termică, compensațiile maxime vor fi de 1 400 de lei, față de 800 de lei în lunile noiembrie și decembrie. Totodată, consumatorii pentru care energia electrică reprezintă principala sursă de încălzire vor primi compensații maxime de 1 400 de lei, față de 800 de lei în lunile noiembrie și decembrie.
Consumatorii casnici, care vor beneficia cel puțin de compensația minimă pentru încălzire, vor primi și o compensație suplimentară pentru energia electrică în sumă de 200 de lei pentru luna ianuarie curent. Hotărârea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
Pentru a primi compensații, toți consumatorii casnici trebuie să înregistreze o cerere, indiferent dacă au depus o solicitare anul trecut. Aceasta poate fi completată online, pe platforma compensatii.gov.md sau cu ajutorul registratorilor.
Ieri a fost ultima zi în care au putut fi completate cererile pentru solicitarea compensațiilor la energie pentru această lună. Pe parcursul sezonului rece, cererile pot fi depuse în orice moment, însă compensațiile nu vor fi acordate retroactiv pentru lunile anterioare.
Guvernul oferă al treilea an consecutiv compensații la energie gospodăriilor vulnerabile. Măsura este inclusă în programul „Ajutor la contor”. Compensațiile se acordă pentru perioada rece a anului, care include lunile noiembrie-martie.
Program prelungit de activitate pentru troleibuzele din capitală în Noaptea Învierii
O expoziție comemorativă despre foametea din 1946–1947 a fost deschisă în fața sediului Guvernului
Târguri cu produse autohtone, organizate în capitală cu ocazia sărbătorilor pascale
Centrele de preluare a apelurilor de urgență vor funcționa în regim non-stop, inclusiv în perioada sărbătorilor
Începe vacanța de Paști a elevilor. Poliția vine cu recomandări pentru părinți și copii
Arderea anvelopelor în Noaptea Învierii, interzisă. Inspectoratul pentru Protecția Mediului atenționează cetățenii
Acces limitat pe Aeroportul Internațional din Chișinău în zilele de Paști
Investiții de 31 de milioane de lei la Ialoveni. Peste 12 mii de locuitori din cinci sate vor avea acces la apă potabilă la robinet
Cum va fi vremea de Paști. Prognoza meteo pentru zilele de sâmbătă și duminică
Atenție, șoferi! Traficul rutier va fi suspendat pe unele străzi din capitală
Decesul Papei Francisc: Funeralii în termen de nouă zile, conclav în termen de o lună
Speakerul Igor Grosu: „Papa Francisc a fost un simbol al păcii, al unității și al iubirii necondiționate pentru aproapele”
Premierul Dorin Recean, după decesul Papei Francisc: „Fie ca moștenirea sa să ne inspire în continuare spre unitate și pace”
Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj în legătură cu decesul Papei Francisc: „Lumea se desparte de un promotor neobosit al compasiunii și echității”
Halterofilul Tudor Bratu a cucerit trei medalii de bronz la Campionatul European, desfășurat la Chișinău
Papa Francisc a încetat din viață luni dimineață, la vârsta de 88 de ani, anunță Vaticanul
Creștinii ortodocși intră în Săptămâna Luminată
Săptămâna începe cu vreme frumoasă
Donald Trump: Sper că Rusia și Ucraina vor ajunge la un acord în această săptămână
Circa 40 de mii de traversări persoane au fost înregistrate la frontieră în ziua de Paști
Numărul apelurilor de urgență la Serviciul 112 a crescut cu 35 la sută
Președintele Zelenski cere Rusiei să nu mai atace obiective civile timp de 30 de zile
Britanicii au interceptat aeronave rusești în apropierea spațiului aerian al NATO
Papa Francisc a apărut în Piața Sfântul Petru, după ce duminică dimineața a avut o întrevedere cu vicepreședintele JD Vance
În mesajul de Paște, Zelenski le cere ucrainenilor să nu-și piardă speranța că pacea va reveni în țara lor