ro
Societate
16 Aprilie, 2025 / 06:20
/ Acum 1 zi

Începe Săptămâna Mare – timp de post și rugăciune înainte de sărbătoarea Învierii Domnului

Creștinii ortodocși intră astăzi în Săptămâna Mare, ultima și cea mai strictă săptămână din Postul Mare. Aceasta reprezintă o perioadă de post și rugăciune, care pregătește creștinii pentru una dintre cele mai importante sărbători din calendarul bisericesc, Ziua Învierii, transmite MOLDPRES.

Săptămâna Mare se mai numește și Săptămâna Patimilor Domnului. Aceasta este perioada de timp care amintește de patimile lui Hristos. În acest interval, credincioșii obișnuiesc să se pregătească sufletește pentru marea sărbătoare a Paștelui, pe care o vor sărbători duminică noaptea, prin participarea la slujba Învierii.

„În Săptămâna Patimilor oamenii ar trebui, în primul rând, să identifice timpul și să dea naștere voinței. Ar fi bine să meargă la ciclul slujbelor – care nu se mai repetă în alt moment al anului – pentru că fiecare zi are o însemnătate legată de viața pământească a lui Isus, până la moarte. Fără acest ciclu al patimilor, nu putem înțelege cu adevărat ce semnifică sărbătoarea Paștelui”, a declarat pentru MOLDPRES părintele Maxim Melinti.

În serile din această săptămână, în biserici se oficiază slujbe, numite Denii, pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe Pământ. Cele mai importante Denii sunt cele din Joia și Vinerea Mare.

Fiecare zi din Săptămâna Mare are o semnificație.

Lunea mare. În această zi, se face pomenire de fericitul Iosif, cel preafrumos, și de smochinul ce s-a uscat prin blestemul Domnului.

Marțea mare. Se face pomenirea Pildei celor zece fecioare din Sfânta Evanghelie.

Miercurea mare. În această zi, se face pomenire de femeia cea păcătoasă care a uns cu mir pe Domnul.

Joia Mare. A patra zi din Săptămâna Mare, marchează cea din urmă Cină a Domnului cu ucenicii Săi și trădarea lui Iuda. Patru lucruri sunt prăznuite în această zi: spălarea picioarelor, Cina cea de taină, Rugăciunea din grădina Ghetsimani și vânzarea și prinderea Domnului.

Vinerea Patimilor: În această zi, se pomenesc sfintele și mântuitoarele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos, pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută de tâlharul recunoscător care a fost împreună cu El.

Sâmbăta Mare. În această zi, este prăznuită îngroparea dumnezeiască a Mântuitorului nostru Iisus Hristos si pogorârea în iad.

Săptămâna Mare se încheie cu duminica pascală, atunci când creștinii ortodocși vor veni în bserici pentru a săbători Învierea Domnului și a lua Lumina Sfântă.