ro
Economie
31 Martie, 2025 / 16:01
/ Acum 2 zile

Circa 1 200 de camioane programate în BQS au traversat frontiera timp de două luni de la lansarea sistemului digital

Circa 1 200 de camioane programate au traversat postul vamal Costești, pe sensul de ieșire din țară, timp de două luni de la lansarea în regim pilot a sistemului digital BQS (Border Queuing System). Datele au fost oferite de către Serviciul Vamal la solicitarea MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Vamal, 540 dintre acestea au fost transporturi cu mărfurile operatorilor economici autorizați (AEO), 305 de camioane fără mărfuri, 289 camioane cu mărfuri și 29  transporturi în regim de tranzit internațional.

Solicitat de agenție, directorul Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, a declarat că sistemul BQS are multiple avantaje - mai puțin timp pierdut la frontieră, predictibilitate și o gestionare mai eficientă a resurselor.

„Prin BQS oferim transportatorilor o soluție digitală modernă, care le permite să își planifice eficient traversarea frontierei și să reducă timpii de așteptare. Pilotarea la postul vamal Costești este doar începutul – analizăm rezultatele și pregătim extinderea sistemului și la alte posturi vamale”, a spus Alexandru Iacub.

Sistemul BQS oferă transportatorilor predictibilitate și posibilitatea de a-și planifica eficient traversarea frontierei, evitând așteptările îndelungate și optimizând resursele. Prin stabilirea în prealabil a orei de trecere, sistemul contribuie la fluidizarea traficului și îmbunătățirea condițiilor pentru șoferi, asigurând respectarea timpului de lucru și de odihnă. În plus, digitalizarea acestui proces aduce mai multă transparență și eficiență, iar integrarea cu infrastructura posturilor vamale permite o gestionare automată a fluxului de camioane.

BQS este accesibil online, atât pe desktop, accesând https://bqs.customs.gov.md, cât și prin aplicația mobilă disponibilă pe App Store și Google Play. Procesul de rezervare este simplu și rapid. Transportatorii care traversează frontiera cu marfă selectează postul vamal, ziua și ora dorită, completează informațiile despre transport și declarația vamală, apoi confirmă rezervarea. Pentru camioanele fără marfă, procesul este și mai rapid, fiind necesară doar selectarea postului vamal, a zilei și a orei dorite, completarea informațiilor despre transport și confirmarea rezervării.

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a lansat BQS în premieră, începând cu 30 ianuarie 2025, la postul vamal Costești, în regim pilot. BQS este conectat la infrastructura posturilor vamale de frontieră și include echipamente electronice precum monitoare informative, bariere automatizate și echipamente de citire a plăcilor de înmatriculare, pentru o gestionare eficientă a traficului.