
INTERVIU // Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova: „Ne dorim ca cetățenii de pe acest mal al Prutului să aibă un viitor prosper în Uniunea Europeană”
Chişinău, 28 nov. /MOLDPRES/. Interviu oferit în exclusivitate de Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova, Agenției MOLDPRES.
*Rezultatul referendumului a consfințit ceea ce știam demult că cetățenii Republicii Moldova își doresc să vină în familia europeană.
*Așteptările autorităților de la București sunt aceleași - ne dorim ca Republica Moldova să fie stabilă, să reușească să facă față în continuare presiunilor externe la care este supusă.
*Cea mai bună măsură de a ne proteja de război este să ne creștem gradul de reziliență - Republica Moldova, România, dar și celelalte state din regiune.
*Avem proiecte de infrastructură și în ceea ce privește energia electrică. Este vorba de o serie de noi interconexiuni de energie electrică care vor contribui foarte mult la securitatea energetică a Republicii Moldova.
*Noi vom continua să susținem acest obiectiv deosebit de ambițios al Republicii Moldova - integrarea în Uniunea Europeană.
MOLDPRES: Excelenţa Voastră, domnul Cristian-Leon Țurcanu, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova, vă mulțumim pentru disponibilitatea de a ne oferi un interviu.
România a dovedit prin fapte că este cel mai aprig susținător al Republicii Moldova. Acum, după ce cetățenii moldoveni au votat pentru integrarea europeană într-un referendum constituțional, și-au ales președintele în scrutinul din 20 octombrie, 3 noiembrie, exprimându-și astfel un vot de încredere pentru continuitatea direcțiilor de dezvoltare a Republicii Moldova, care sunt așteptările autorităților de la București?
Cristian-Leon Țurcanu: Mulțumesc mult pentru invitație. Este întotdeauna o plăcere să vorbesc cu Moldpres. Da, am asistat la un moment istoric, un moment în care Republica Moldova și cetățenii Republicii Moldova au câștigat. E o victorie a libertății de alegere a unui viitor mai bun, mai prosper, a unui viitor în pace și securitate. Rezultatul referendumului a consfințit ceea ce știam demult că cetățenii Republicii Moldova își doresc să vină în familia europeană, să facă parte din familia europeană, iar realegerea președintelui care a luptat și luptă atât de intens alături de autoritățile de la Chișinău pentru acest vis european, reprezintă o garanție pentru continuarea proceselor de reformă, continuarea proceselor de modernizare, pentru continuarea acestui parcurs european al Republicii Moldova.
Așteptările autorităților de la București sunt aceleași - ne dorim ca Republica Moldova să fie stabilă, ca Republica Moldova să reușească să facă față în continuare presiunilor externe la care este supusă. Ne dorim ca Republica Moldova să poată să facă față atacurilor hibride care vin în fiecare zi din partea Rusiei și în același timp, ne dorim ca Republica Moldova să se dezvolte în continuare din punct de vedere socio-economic în beneficiul fiecărui cetățean. Ne dorm ca cetățenii de pe acest mal al Prutului să aibă o viață mai bună și să aibă un viitor cât mai prosper în Uniunea Europeană.
MOLDPRES: România și Republica Moldova sunt implicate în ample proiecte de infrastructură comune. Pentru anul viitor care sunt prioritățile României în dezvoltarea infrastructurii din Republica Moldova?
Cristian-Leon Țurcanu: Așa este. Aceste proiecte, pe care le avem împreună cu autoritățile de la Chișinău, privesc mai multe tipuri de infrastructură. În primul rând, este vorba de infrastructura rutieră, infrastructura de poduri, a punctelor de trecere a frontierei, care este gândită să se dezvolte pentru ca cetățenii să poată călători mai ușor, ca businessul să se poată derula în condiții mult mai bune. Avem proiecte de infrastructură și în ceea ce privește energia electrică. Este vorba de o serie de noi interconexiuni de energie electrică care vor contribui foarte mult la securitatea energetică a Republicii Moldova. Totodată, avem și alte proiecte în domeniul infrastructurii alimentării cu apă potabilă, de exemplu, de canalizare. România a finanțat în acest an o serie de proiecte care s-au implementat prin intermediul Programului „Satul European”, realizat în acest domeniu. Discutăm și de infrastructura școlară. Avem în curs de concepere sau derulare diverse proiecte cum ar fi, de exemplu, renovarea unuia din blocurile Universității din Cahul pentru care finanțarea a fost asigurată de Guvernul României.
MOLDPRES: Republica Moldova a devenit un partener credibil pentru Bruxelles grație voinței politice de care au dat dovadă liderii de la Chișinău, dar în același timp, recunoaștem că această voință a fost permanent sprijinită de România, astfel încât vocea Republicii Moldova a fost auzită pe diverse platforme internaționale și a fost tratată cu respect și seriozitate. Ce proiecte are diplomația română în viitorul apropiat pentru sprijinirea integrării Republicii Moldova în UE?
Cristian-Leon Țurcanu: Republica Moldova a fost și este auzită la Bruxelles și în capitalele occidentale, pentru că Republica Moldova a făcut deja foarte mult. Republica Moldova a înregistrat progrese considerabile în ceea ce privește reformele. Aceste progrese nu au fost obținute ușor. Așa este. Efortul depus de autoritățile europene de la Chișinău a fost văzut, a fost remarcat, a fost apreciat. De altfel, succesele înregistrate de Republica Moldova pe acest parcurs european se datorează tocmai acestor eforturi și rezultatelor pozitive înregistrate de autoritățile pro-europene de aici. Pentru anul viitor, noi vom continua să susținem acest obiectiv deosebit de ambițios al Republicii Moldova - integrarea în Uniunea Europeană. Totodată, vom derula o serie de acțiuni foarte practice, care vin să sprijine eforturile în tot ceea ce înseamnă perioada de preaderare. Este un volum foarte mare de muncă în ceea ce privește adaptarea cadrului legislativ într-o serie de domenii, negocierea pe toate capitolele. România și-a propus și deja face lucrul acesta - să asigure expertiză. Noi am învățat foarte multe lucruri în procesul de aderare a României la Uniunea Europeană și dorim să împărtășim din aceste lucruri pe care le-am învățat și, în primul rând, să împărtășim și din greșelile pe care le-am făcut, pentru că acesta este un lucru foarte important. Odată ce ai făcut o greșeală și ai învățat din greșeala ta, îți ajuți prietenii să nu treacă prin aceeași greșeală.
MOLDPRES: Războiul din Ucraina reprezintă una din cele mai serioase amenințări la securitatea Republicii Moldova, iar perspectiva ruperii frontului sperie întreaga societate. Ce poate face România pentru a-i proteja pe moldoveni, mai ales că o mare parte din ei dețin și cetățenia României?
Cristian-Leon Țurcanu: Războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei și a cetățenilor ucraineni este un război care afectează securitatea nu doar a Republicii Moldova, dar și a României și a întregului continent european. Este un război nelegitim, ilegal, crud, care iată continuă de mai bine de o mie de zile deja. Aceste o mie de zile înseamnă și o mie de zile de rezistență și reziliență a Ucrainei și a ucrainenilor. Cred că cea mai bună măsură de a ne proteja este să ne creștem gradul de reziliență - Republica Moldova, România, dar și celelalte state din regiune. Acesta este un punct foarte important în cooperarea dintre București și Chișinău, fiindcă parte din eforturile noastre, programele noastre de asistență se îndreaptă tocmai în această zonă de creștere a rezilienței Republicii Moldova în toate domeniile.
MOLDPRES: Cu sprijinul României, Republica Moldova reușește să soluționeze una din cele mai mari probleme și anume să își asigure independența energetică, prin conexiuni la rețelele de energie din România, precum și prin participarea la piața energetică română. Ce proiecte mari sunt prevăzute pentru următoarea perioadă?
Cristian-Leon Țurcanu: Probabil, cel mai important proiecte este construcția unei noi linii de înaltă tensiune Suceava-Bălți, care este menită să completeze capacitatea de asigurare a energiei electrice pentru Republica Moldova.
Republica Moldova a făcut progrese foarte mari în a-și asigura securitatea energetică. Aceste progrese au fost susținute pe deplin de București. După cum știți, în situațiile de criză, România a venit imediat în ajutorul Republicii Moldova, vorbim de criza energetică de acum doi ani. Republica Moldova este pregătită. Noi suntem pregătiți să venim în sprijinul Republicii Moldova, dacă va fi nevoie. Îndrăznesc să spun că orice criză energetică care ar putea să aibă loc, ea va fi generată de Rusia.
MOLDPRES: Una din cele mai mari provocări pentru societatea din Republica Moldova este propaganda rusească și acest lucru s-a văzut lesne la recentele alegeri. Cum poate ajuta România Republica Moldova să fie mai puternică în fața propagandei și atacurilor hibride din partea Moscovei?
Cristian-Leon Țurcanu: Propaganda nu este un lucru nou. Propaganda rusească, propaganda Moscovei țintită asupra Republicii Moldova și cetățenilor de aici este un lucru care se desfășoară deja de foarte mult timp, de zeci de ani. Din acest motiv, este foarte dificil de eliminata acest lucru și de diminuat toate pericolele care sunt puse de această propagandă într-un timp scurt. Cooperarea noastră pe zona aceasta este destul de amplă, chiar dacă nu se vede. Combaterea propagandei și a fakenews-ului este un domeniu de care se ocupă instituții specializate și face parte din eforturile mai ample, după cum spuneam mai devreme, de creștere a gradului de reziliență a Republicii Moldova. Propaganda este o componentă din războiul hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova și este o componentă foarte serioasă. Aici și fiecare cetățean are un rol foarte important de jucat, pentru că fiecare dintre noi avem datoria să ne verificăm informațiile, să alegem conștient de unde luăm informații, să căutăm surse oneste, surse sigure pentru aceste informații, cum este Moldpres, de exemplu, care este una dintre sursele de încredere care oferă informații curate și oneste aici în Republica Moldova.
MOLDPRES: Republica Moldova este în plin proces de aderare la Uniunea Europeană, iar actuala Guvernare și-a propus să finalizeze acest exercițiu în 2030. Cât de realist este acest termen din perspectiva României și pe ce priorități ar trebui să se axeze guvernarea din Republic Moldova?
Cristian-Leon Țurcanu: Din punctul meu de vedere, termenul este unul realist și reușita depinde de eforturile și intensitatea cu care toate instituțiile implicate se vor preocupa de treaba care necesită a fi realizată. E vorba de consecvență, este foarte importantă consecvența, este foarte importantă ritmicitatea și e foarte important să nu ne lăsăm pe tânjeală. Până la urmă, respectarea acestui termen autoasumat, depinde de disponibilitatea instituțiilor de a-și face bine treaba. Acest lucru se întâmplă. Deja vedem că etapele în acest an au fost parcurse cu succes. De la Bruxelles aprecierile au venit și au fost aprecieri pozitive și, evident, că echipele de aici de la Chișinău implicate în acest proces care este foarte complex și dificil prin prisma volumului muncii care trebuie depuse, aceste echipe au dovedit seriozitate, competență și au dovedit că își doresc ca țara aceasta să adere la Uniunea Europeană.
Eu le doresc cetățenilor de pe acest mal al Prutului să se bucure cât mai curând de ceea ce înseamnă Uniunea Europeană - pace și prosperitate.
Interviu realizat de Cornelia Stefoglu
Ambasadorul României în Ucraina, Victor Micula, despre aderarea R. Moldova la UE: „Avem de ales între un proiect frumos care pune pe primul loc bunăstarea cetăţeanului şi un imperiu colonizator”
Directoarea Institutului de Filologie Română, Nina Corcinschi: „A ne vorbi corect limba nu este doar o necesitate firească, ci și o datorie de onoare”
INTERVIU // Ion Hadârcă, unul dintre liderii Mișcării de Eliberare Națională, profeții despre trecut, de Ziua Independenței: „Noi am făcut primul pas, iar aceste procese prin care am trecut în acești peste 30 de ani curg, în sfârșit, într-o albie fir
Veronica Arpintin: „UE este principalul nostru partener economic, reprezentând aproximativ 70% din totalul exporturilor țării, ceea ce face esențială alinierea la standardele europene”
MOLDOVA EUROPEANĂ // Vicepremierul Mihai Popșoi: „Negocierile de aderare urmează să fie finalizate cu mult înainte de 2030. Pe 20 octombrie, avem șansa să punem capăt acestui carusel interminabil care ne-a ținut în acești 30 de ani departe de familia
Mihaela Gorban, secretar general adjunct MDED: „Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană înseamnă beneficii economice considerabile”
Irina Punga, secretar general adjunct al Ministerului Mediului, despre alinierea R. Moldova la standardele de mediu ale UE: "Abordarea schimbărilor climatice necesită o muncă de echipă la nivel global, iar țara noastră este pe deplin angajată în acea
Adrian Cioroianu: „Aderarea R. Moldova la UE este un proiect benefic pentru toți cetățenii, indiferent de etnie, doar că oamenilor trebuie să li se explice acest lucru și ei să voteze în cunoștință de cauză”
Premierul Dorin Recean: După piaţa petrolieră există domenii unde Consiliul Concurenţei trebuie să se mişte mai repede
Ucraina este pregătită să negocieze, dar nu să capituleze, declară vicepremierul ucrainean
Două rețele de dezinformare rusești, demascate. Daniel Vodă: „Moldova nu se lasă păcălită”
În instituțiile de învățământ din țară va fi organizată Săptămâna Comemorării Foametei
17 medicamente noi vor apărea în farmaciile din Republica Moldova
Statul instituie un mecanism național pentru a preveni importul de pește provenit din pescuit ilegal
Premiile Naționale GALEX, înmânate celor mai activi promotori ai lecturii și bibliotecilor
FOTO Republica Moldova îşi consolidează imaginea la una dintre cele mai mari expoziţii din Japonia
Republica Moldova va folosi un sistem informatic modern pentru combaterea spălării banilor
Transportul feroviar din Republica Moldova, racordat la cerinţele europene, conform unor noi reglementări
GALERIE FOTO // Gala laureaților Premiilor Naționale GALEX, ediția a XV-a
Guvernul simplifică procedura de accedere în profesia de expert judiciar
Programul național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere, actualizat de Guvern
Istanbulul a fost zguduit de un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade
Guvernul a îmbunătățit cadrul normativ pentru fabricarea berii, pentru a susţine dezvoltarea industriei
Siegfried Mureșan: „Republica Moldova va fi o prioritate în bugetul Uniunii Europene pentru următorii șapte ani”
Agenda de reforme a BNM pentru îndeplinirea criteriilor de aderare a Republicii Moldova la UE, discutată de Anca Dragu cu lideri ai FMI