ro
Interviuri
24 Aprilie, 2025 / 00:52
/ 14 Februarie, 2025

Interviu MOLDPRES // Ministra de Interne, Daniella Misail-Nichitin: Cu sprijinul Guvernului și partenerilor strategici, încercăm să avem dotări la standarde internaționale pentru angajații MAI

Ciobanu Ala
SuperReporter

Interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat „MOLDPRES” de către ministra Afacerilor Interne, Daniella Misail-Nichitin

MOLDPRES: Pe 25 iunie 2024, Republica Moldova a început negocierile de aderare la Uniunea Europeană, iar în prezent autoritățile coordonează etapa de screening bilateral. Ministerul Afacerilor Interne este responsabil de capitolul 24 „Justiție, libertate și securitate” din acquis-ul UE. Care este nivelul de conformitate a legislației de specialitate și cel de pregătire a structurilor MAI pentru inițierea procesului propriu-zis de negocieri?

Daniella Misail-Nichitin: Legislația în domeniul afacerilor interne este parțial aliniată la cea a Uniunii Europene. În acest context, este necesar de menționat că unele procese de aliniere au început cu mult înaintea deschiderii negocierilor de aderare, fapt ce permite autorităților să se focuseze, la etapa actuală, doar pe cadrul prioritar de transpunere. Acest prim pas reprezintă un răspuns la faptul că majoritatea actelor necesare a fi transpuse sunt planificate pentru anii 2025 și 2026.

Acum, adaptarea reglementarilor la Aquis-ul european, în ce privește Cap 24 „Justiție Libertate, Securitate”, fiind unul foarte complex, am lansat procesul de redimensionare a aparatului central al MAI, astfel încât să capacităm maximum de personal pentru a avea performanță în atingerea obiectivelor propuse.

Astfel, pe platforma Grupului de lucru Integrare europeană au fost definitivate pozițiile de negociere pentru Foaia de parcurs, care cuprinde capitolele 23 și 24 sub titulatura „Statul de drept”. De asemenea, am urmat și încheiat procedura de consultare publică a Foii de parcurs cu mediul academic și societatea civilă, iar în cel mai scurt timp urmează ca documentul să fie aprobat de Guvern.

Pentru capitolul 24, de care este responsabil MAI, Foaia de parcurs include o serie de acțiuni în vederea implementării și ajustării legislației din domeniu, cum ar fi pregătirea mecanismelor necesare pentru implementare, fiind vorba despre unele acțiuni care vin să completeze legislația. Este vorba de softuri pentru interconectare la sisteme europene de date, instrucțiuni, regulamente de lucru, capacitarea autorităților responsabile, dotări tehnice etc. Nu vorbim despre crearea de noi instituții, ci de înființarea de puncte focale – spre exemplu în domeniul controlului armelor, comunicarea și transmiterea de date și informații pe platforme operaționale cum ar fi Interpol, Europol, inițierea de entități specializate în buna funcționare a frontierei, operaționalizarea laboratorului cibernetic, operaționalizarea laboratorului ADN etc.

De asemenea, pe componenta de drepturi și libertăți fundamentale avem în vedere alinierea pe domeniile combaterii criminalității, migrației ilegale, cooperarea intersectorială în domeniile de combatere a infracționalității.

MOLDPRES: În acest an, Inspectoratul General al Poliției a primit donații din partea partenerilor în valoare de 748 mii de euro. Acestea includ echipamente moderne precum tablete, monitoare și camere de corp. Cu ce alte echipamente sau autovehicule vor fi dotați angajații poliției pentru a reacționa operativ și eficient în timpul intervențiilor?

Daniella Misail-Nichitin: Facem eforturi pentru transformarea Poliției naționale într-o instituție modernă, eficientă, transparentă, capabilă să răspundă provocărilor actuale, influențelor și efectelor cauzate de manifestarea fenomenelor de criminalitate organizată.

Datorită platformei „Together4Home Affairs”, pe parcursul ultimilor ani au fost lansate 14 proiecte noi în care Inspectoratul General de Poliție este beneficiar. Valoare totală a proiectelor este de peste 25 milioane de euro. Din totalul proiectele lansate în 2024 (29), Inspectoratul General al Poliției este principalul beneficiar dintre toate subdiviziunile.

Printre dotările și realizările poliției se numără:

• Implementarea soluțiilor SMART POLICE CAR (PICAR) care aduce o mai bună colectare de date pentru inițiativele de poliție comunitară. Prin această tehnologie are loc cu rapiditate: documentarea digitală a incidentelor comunitare sau polițienești, citirea automată a plăcuței de înmatriculare și identificarea automată a vehiculului dacă se dorește, integrarea cu sistemele de management al traficului și documentarea infracțiunilor rutiere. Datorită acestei tehnologii sporim securitatea și siguranța în comunitate și pe drumurile publice, astfel participanții la trafic sunt mai protejați față de pericole generate de încălcări ale legislației. Totodată, datorită supravegherii în trafic, are loc descurajarea persoanelor care sunt iresponsabile atunci când urcă la volan sau merg pe drumurile publice.

• Laboratorul ADN este o altă realizare majoră. A fost dezvoltat atât cu fonduri de la bugetul de stat, cât și cu sprijinul partenerilor. De la deschiderea recentă, în a doua jumătate a anului trecut, luna septembrie, patru infractori au fost deja identificați de experții criminaliști.

• Punerea în funcțiune al Laboratorului Cibernetic (31 ianuarie 2025) favorizează  dezvoltarea competențelor în domeniul IT și asigură un mediu controlat pentru investigarea incidentelor de securitate cibernetică. Datorită creșterii capacităților poliției de investigare în mediul online, reușim să creăm un mediu virtual mai sigur pentru cetățeni, mai protejat pentru copii și mai sigur pentru tranzacții și business.

• Implementarea soluțiilor de camere portabile în cadrul Poliției Naționale este o prioritate strategică pe termen scurt, aliniată cu direcțiile strategice ale Republicii Moldova în domeniul ordinii publice și managementului securității. De la implementarea acestei soluții, numărul de incidente cu ofițeri de poliție care au camere corporale a scăzut. Datorită acestor soluții avem polițiști mai profesioniști și mai integri, dar și cetățeni mai responsabili, astfel contribuim la un mediu social propice pentru dezvoltarea armonioasă a societății și a comunităților.

• În ultimii doi ani, cu sprijinul mai multor parteneri strategici, Poliția Națională a beneficiat de construirea și renovarea mai multor sedii. În Chișinău avem ridicate de la zero sediile Inspectoratului Național se Investigații (INI) și Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare (CTCIJ). Și totodată, la nivel de sectoare de poliție, din numărul de 174 de sectoare au fost renovate și date în exploatare 71 de clădiri ale poliției, cu contribuție guvernamentală și parteneriat strategic.

• Pentru asigurarea mobilității polițiștilor, prin intermediul proiectelor dezvoltate cu partenerii strategici, Poliția naționala a primit în 2024, cu titlu gratuit, 121 unități de transport.

Sprijinul partenerilor strategici este foarte amplu și important în dezvoltarea capabilităților întregului sistem al afacerilor interne. De exemplu, avem în derulare un proiect de țară pentru implementarea comunicațiilor sigure și securizate în cadrul tuturor structurilor de securitate națională. Această tehnologie înaltă contribuie la servicii de securitate sporită care protejează mai bine comunitățile în raport cu activitățile criminale și de agresiunile de dezinformare stabilizând pacea socială. Este vorba de sistemul de comunicații TETRA pentru care primim sprijin important din partea SUA, dar și a Uniunii Europene.

MOLDPRES: Din luna ianuarie au crescut cu 9% salariile angajaților MAI. Salarii majorate vor ridica polițiștii, polițiștii de frontieră, salvatorii, pompierii, angajații Inspectoratului Național de Probațiune și Administrației Penitenciarelor. Acestea vor asigura angajații cu veniturile necesare și îi vor menține în sistem sau MAI se confruntă în continuare cu lipsă de personal?

Daniella Misail-Nichitin: Creșterea de 9% a salariilor îi ajută pe oameni, dar pentru a reuși să-i motivăm pe angajați avem un pachet social care mai rezolvă cât de cât din necesități. Avem o indemnizație de chirie pe care o acordăm, transport public gratuit, asigurăm dezvoltarea profesională la locul de muncă prin diverse cursuri de perfecționare, inclusiv de învățare a limbilor engleză și franceză, accesul la bazele sportive ale MAI (bazin de înot olimpic, săli de antrenamente, stadion) etc. De asemenea, angajații beneficiază de un plus de zile la concediul de odihnă.

Totodată, am reușit anul trecut să facem mai multe angajări decât numărul plecărilor din sistem. Acesta este un lucru bun. Și deficitul de personal este mai mic față de anii precedenți.

Este adevărat că salariul în sistemul afacerilor interne în cadrul instituțiilor de securitate nu este cel mai atractiv, dar, în anul 2025, salariul mediu pentru un ofițer proaspăt angajat este de circa 12 700 de lei, cu 909 lei mai mult decât în anul 2024. Cu sprijinul Guvernului și partenerilor strategici încercăm să aducem condiții mai bune la locul de muncă și să avem dotări la standarde internaționale pentru angajații noștri. În acest caz, facem progrese zilnice.


MOLDPRES: Războiul din Ucraina a sporit semnificativ presiunea pe sistemul MAI, inclusiv din cauza sporirii traficului la frontieră. Cât de sigure sunt astăzi frontierele țării, mai ales în contextul cazurilor de depistare a dronelor pe mai multe sectoare?

Daniella Misail-Nichitin: În prezent, frontiera R Moldova are un nivel de securitate sporit. În ultimii doi ani, managementul frontierei a fost îmbunătățit printr-o lege nouă, adaptată cerințelor vremurilor actuale, în raport cu gradul de risc. Este vorba de Legea nr. 28/2024 cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova, care a intrat în vigoare la 6 ianuarie 2025.

De asemenea, personalul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră este la un nivel înalt în ce privește pregătirea profesională. Guvernul și parteneriatele strategice au desfășurat programe de instruire pentru polițiștii de frontieră la cel mai înalt nivel.

În privința dotărilor s-au făcut progrese semnificative prin sporirea mobilității echipelor de supraveghere și control al frontierei de stat. Sunt mijloace de deplasare mai multe și mai performante pentru patrulare, iar pentru frontiera fluvială avem deja bărci achiziționate. Apoi, supravegherea cu termoviziune se face cu ajutorul tehnologiei moderne, atât de la sol, cât și cu ajutorul aparatelor de zbor fără pilot.

Echipele de verificare în punctele de frontieră au tehnologii mobile de control al documentelor de călătorie și acces rapid la bazele de date.

Apoi, nu în ultimul rând, avem HUB-ul de securitate al UE de la Chișinău, care asigură schimb de informații, și echipele de sprijin ale FRONTEX cu care acționăm pe întreaga frontieră. Pentru anul 2025, operaționalizăm Unitatea de Informații Pasageri, care va contribui activ la sporirea securității naționale, siguranță la aeroport, o securitate mai bună a zborurilor și pasagerilor. Totodată, va fi instalată tehnologia E-gate, astfel vom avea un timp mai rapid de procesare a documentelor, detectarea mai rapidă a celor false și o securitate mai bună pentru oameni.

Referitor la dronele depistate în zbor sau resturile identificate la sol de către angajații MAI, vă informez că spațiul aerian se află în responsabilitatea Ministerului Apărării. De fiecare dată când sunt observate survolări ale spațiului aferent frontierei de stat, Poliția de Frontieră intră în alertă și anunță Ministerul Apărării. De asemenea, sunt urmărite traiectoriile obiectelor de zbor pentru a vedea dacă acestea impactează cu solul pe teritoriul nostru național.

Vreau să recomand populației pentru cazul în care depistează resturi de obiecte zburătoare la sol să anunțe imediat Serviciul 112 și să nu atingă resturile respective. Acestea pot fi periculoase. Echipajele poliției vor veni imediat la fața locului pentru a proteja cetățenii.

MOLDPRES: În ultimul timp, tot mai mulți polițiști denunță tentative de corupere din partea cetățenilor? Corupția în rândul angajaților MAI reprezintă în continuare un viciu pentru sistem?

Daniella Misail-Nichitin:  Da, avem o creștere a denunțurilor polițiștilor cu privire la tentativele de corupere asupra lor. Sunt aproape 400 de cazuri de acest gen, în 2024. Rezultatul se datorează conștientizării în rândul angajaților că integritatea este foarte importantă și sănătoasă în dezvoltarea carierei profesionale, a performanțelor, cât și al respectului de sine. Facem eforturi ca și cetățenii să înțeleagă că și actul lor de a oferi bani este ilegal, în aceeași măsură cu a celor care primesc acești bani.

Cu privire la fenomenul corupției în cadrul sistemului, cota lui este mică în raport cu numărul angajaților, este de 0,6% pentru 2024, dar da, avem încă oameni care comit această faptă. În 2024 au fost pornite 88 de cauze penale pentru corupere. Ne propunem să ajungem la indicatorul toleranță zero la corupție și la alte ilegalități ale angajaților noștri, în activitatea de serviciu.

Întreprindem activități de informare și educare pentru sporirea integrității angajaților și pentru conștientizarea în rândul publicului în legătură cu gravitatea acestor fapte.

MOLDPRES: Doamnă Daniella Misail-Nichitin, dețineți portofoliul de ministru al Afacerilor Interne începând cu luna noiembrie 2024. În acest mandat, care sunt acțiunile prioritare pentru anul viitor, ce urmează a fi realizate în cadrul MAI? Prin ce transformări urmează să treacă sistemul afacerilor interne?

Daniella Misail-Nichitin: Integrarea europeană este prioritatea principală - aici ne referim la alinierea legislației naționale din domeniul afacerilor interne la cea europeană. Dar mai important este modificarea mecanismelor în vederea ajustării celor existente la metode de lucru europene.

Apoi, avem în intenție Regionalizarea sistemului de ordine publică pentru asigurarea unui răspuns mai bun în comunitate și delimitarea competențelor dintre poliție și carabinieri. Cu aceasta avem în intenție oferirea de servicii de calitate înaltă către comunitate și cetățeni pentru a crea un mediu social și de afaceri mai securizat, stabil și sigur, pentru a permite dezvoltarea optimă a societății pe toate palierele. Totodată, avem în vedere menținerea și asigurarea ordinii publice la cote maxime pentru a avea un dialog permanent cu societatea și a asigura mediu propice dezvoltării sociale.

Serviciul MD alert până la sfârșitul anului este una dintre provocările pe care le așteptăm de ani întregi – pentru ca cetățenii să fie informați din timp în legătură cu pericolele la care pot fi expuși.

De asemenea, avem în vedere creșterea siguranței la frontieră, chiar acum la început de februarie inaugurăm la aeroport Unitatea Informații Pasageri a IGPF – un instrument care va spori securitatea frontierei noastre de stat.

Avem multe acțiuni care sunt deja în desfășurare. Toate sunt orientate pentru a oferi servicii de calitate pentru cetățeni, pentru păstrarea securității și ordinii publice în comunitățile noastre și păstrarea păcii sociale în țara noastră.

MOLDPRES: Doamnă ministră, vă mulțumim pentru interviu.

Autor: Ala Ciobanu

Ultimele Știri
/ 25 Septembrie, 2024

Ambasadorul României în Ucraina, Victor Micula, despre aderarea R. Moldova la UE: „Avem de ales între un proiect frumos care pune pe primul loc bunăstarea cetăţeanului şi un imperiu colonizator”

/ 31 August, 2024

Directoarea Institutului de Filologie Română, Nina Corcinschi: „A ne vorbi corect limba nu este doar o necesitate firească, ci și o datorie de onoare”

/ 27 August, 2024

INTERVIU // Ion Hadârcă, unul dintre liderii Mișcării de Eliberare Națională, profeții despre trecut, de Ziua Independenței: „Noi am făcut primul pas, iar aceste procese prin care am trecut în acești peste 30 de ani curg, în sfârșit, într-o albie fir

/ 10 August, 2024

Veronica Arpintin: „UE este principalul nostru partener economic, reprezentând aproximativ 70% din totalul exporturilor țării, ceea ce face esențială alinierea la standardele europene”

/ 01 August, 2024

MOLDOVA EUROPEANĂ // Vicepremierul Mihai Popșoi: „Negocierile de aderare urmează să fie finalizate cu mult înainte de 2030. Pe 20 octombrie, avem șansa să punem capăt acestui carusel interminabil care ne-a ținut în acești 30 de ani departe de familia

/ 17 Iulie, 2024

Mihaela Gorban, secretar general adjunct MDED: „Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană înseamnă beneficii economice considerabile”

/ 17 Iulie, 2024

Irina Punga, secretar general adjunct al Ministerului Mediului, despre alinierea R. Moldova la standardele de mediu ale UE: "Abordarea schimbărilor climatice necesită o muncă de echipă la nivel global, iar țara noastră este pe deplin angajată în acea

/ 08 Iulie, 2024

Adrian Cioroianu: „Aderarea R. Moldova la UE este un proiect benefic pentru toți cetățenii, indiferent de etnie, doar că oamenilor trebuie să li se explice acest lucru și ei să voteze în cunoștință de cauză”

/ 03 Iulie, 2024

Premierul Dorin Recean: După piaţa petrolieră există domenii unde Consiliul Concurenţei trebuie să se mişte mai repede