INTERVIU // Vicepremierul Cristina Gherasimov, despre banii alocați de Comisia Europeană Republicii Moldova: Urmează să creăm 100.000 de locuri de muncă
Chişinău, 16 dec. /MOLDPRES/.
Interviu oferit în exclusivitate Agenției MOLDPRES de către viceprim-ministrul responsabil pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.
MOLDPRES: Doamna viceprim-ministru, vă mulțumim pentru disponibilitatea de a oferi un interviu Agenției MOLDPRES.
Recent ați revenit de la Bruxelles, unde ați avut o agendă plină de evenimente. Pe lângă cea de-a opta reuniune a Comitetului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, ați participat și la procesul de screening bilateral pe Capitolele 2 și 3. La ce se referă acestea?
Cristina Gherasimov: Pe lângă Comitetul de Asociere, am început al doilea cluster de capitole ce țin de piața internă. În acest grup de capitole, avem capitolul 2 care ține de libera circulație a muncitorilor, iar capitolul 3 ține de dreptul la stabilire și libera circulație a serviciilor.
Pentru Republica Moldova, capitolul 2 înseamnă să integrăm piața muncii noastre în piața muncii Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că orice cetățean al țării noastre să poată lucra liber în oricare țară europeană în care își dorește, fără niciun fel de discriminare. Asta se referă și la cetățenii europeni, care ar putea să aleagă să lucreze în Republica Moldova. Și, din nou, aceștia nu trebuie să fie discriminați. Capitolul 2 vizează legislația Uniunii Europene, care asigură aceleași drepturi tuturor muncitorilor, indiferent de țara din care provin.
Capitolul 3 ține de libera circulație a serviciilor, ceea ce înseamnă un mare-mare avantaj pentru state cu piețe mici precum Republica Moldova. Ce înseamnă asta? Înseamnă că antreprenorii noștri, companiile noastre ar putea presta liber servicii pentru 450 de milioane de cetățeni ai UE. Pentru noi este un mare avantaj.
Pe durata screening-ului, noi am analizat care este legislația Uniunii Europene care asigură aceste drepturi, aceste valori fundamentale - dreptul la circulație - a Uniunii Europene și ce avem noi deja reflectat în legislația noastră, ce urmează să mai transpunem în legislația noastră, în așa fel încât să asigurăm drepturi tuturor cetățenilor noștri, dar și cetățenilor europeni care ar putea să aleagă să muncească sau să ofere servicii în Republica Moldova.MOLDPRES: Cât s-a parcurs din acest proces de analiză a legislației și unde suntem azi?
Cristina Gherasimov: Procesul de analiză a legislației are două etape: etapa screening-ului explicativ - este prima etapă și etapa screnning-ului bilateral este cea de-a doua etapă.
Prima etapă a avut loc între lunile februarie și mai, atunci când toate instituțiile noastre relevante pentru cele 33 de capitole din legislația europeană au mers la Bruxelles și am avut posibilitatea să avem un dialog deschis cu experții Comisiei Europene, care ne-au explicat detaliat în ce constă legislația Uniuni Europene, practic am făcut cunoștință cu Uniunea Europeană.
Cea de-a doua etapă - din nou noi mergem la Bruxelles, dar de această dată, experții Comisiei Europene fac cunoștință cu Republica Moldova - care sunt legile noastre, care sunt regulile noastre, care sunt instituțiile responsabile de un domeniu sau altul.
Deci, noi acum suntem la etapa screening-ului bilateral și această etapă durează între 12 și 15 luni. Noi am început-o în luna iulie. Am finalizat primul grup de capitole care se referă la Clusterul 1 „Valori fundamentale”. Acum am trecut la Clusterul 2 ce ține de viața internă. Urmează clusterele 3,4,5,6 pe care le vom parcurge împreună până în toamna anului viitor.MOLDPRES: Ce urmează după etapa de screening? Cât de mare și complicată este sarcina autorităților, a echipei guvernamentale în parcursul spre UE și când ar putea începe negocierile propriu-zise?
Cristina Gherasimov: Imediat după ce un stat candidat finalizează etapa de screening bilateral pentru un grup de capitole, așa cum am făcut noi pentru grupul de capitole, așa-numitul cluster 1, urmează o perioadă în care Comisia Europeană analizează toată informația pe care am parcurs-o împreună și elaborează un raport de screening pentru toate capitolele din acel cluster. Acest raport analitic, care identifică cât de departe suntem noi de legislația UE sau din contra cât de aproape suntem să fim total aliniați la legislația europeană. Acest raport este transmis Consiliului statelor membre ale UE, iar 27 de state membre urmează să analizeze acest raport analitic și să ia o decizie - este Republica Moldova gata sau nu pentru a deschide negocierile propriu-zise, iată aceasta este următoarea etapă. Noi am fost informați că estimativ acest raport analitic va fi transmis către Consiliu în luna ianuarie, după care statele membre își vor rezerva timp pentru a analiza și așteptăm ca în prima jumătate a anului viitor să avem o decizie a Consiliului, dacă putem merge la următoarea etapă, ceea ce înseamnă deschiderea negocierilor propriu-zise pentru toate capitolele din clusterul 1, vorbim despre opt capitole.
În paralel cu acest proces, noi continuăm etapa de screening pentru următoarele cinci clustere rămase. Trecem într-un ritm de lucru paralel, unde aceleași echipe lucrează la screening, dar lucrează deja și la pregătirea materialelor pentru pregătirea pozițiilor de negocieri pentru a fi gata să deschidem negocierile propriu-zise pentru clusterul 1.
Este un volum de muncă extraordinar de mare pentru instituțiile noastre. Noi avem o administrație destul de mică, dar nu suntem primul stat candidat care trece prin acest volum de muncă enorm cu capacități reduse. Țări precum Estonia, Letonia, Malta, la fel, au trecut prin același volum de pregătire pentru aderare la Uniunea Europeană. Deci, e posibil, pentru Republica Moldova, la fel este posibil. Ceea ce facem noi acum este să lucrăm cu toate instituțiile relevante unui capitol sau altuia, dar în același timp, includem în această muncă colegi din societatea civilă, care dețin expertiză într-un domeniu sau altul, includem colegi din mediul de afaceri, includem colegi din mediul academic și la fel, includem și colegi din diasporă.
De fiecare dată când merg la Bruxelles sau în alte state precum Luxemburg, noi ne întâlnim cu moldovenii noștri și le explicăm la ce etapă suntem iar cei care sunt interesați își exprimă dorința de a ne ajuta și o luăm ca pe un efort comun, unde invităm colegii din diasporă să se alăture eforturilor noastre de acasă.
Aș vrea pe această cale să le mulțumesc tuturor colegilor din administrația publică care lucrează nu doar de luni până vineri, dar lucrează și sâmbetele și duminicile și ore după program, la fel în sărbători vom lucra în continuare, în așa fel ca să fim foarte bine pregătiți de următoarele etape.MOLDPRES: Una din cele mai importante noutăți ale acestei toamne a fost anunțul doamnei președinte a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen - Planul de creștere economică. Unde vor fi direcționați acei 1,8 miliarde de euro, în ce domenii?
Cristina Gherasimov: Din anunțul făcut de doamna președintă a Comisiei Europene, Ursula vond der Leyen, acești bani urmează a fi orientați spre acele sectoare ale economiei, în special care pot să ne ajute să accelerăm creșterea economică a Republicii Moldova. Pentru aceasta, echipele noastre din cadrul diferitor ministere lucrează la definitivarea agendei de reforme, care va sta la baza planului de creștere economică și lucrează la identificarea acelor proiecte de investiții care vor deveni fundamentul creșterii noastre economice. Urmează să construim nu doar infrastructură nouă sau să modernizăm infrastructura actuala, dar la fel să creăm mai multe locuri de muncă. Estimativ, ne orientăm acum la crearea a 100.000 de locuri de muncă noi, susținerea până la 5.000 de afaceri de familie. La fel, afaceri noi, dar și afaceri deja existente, investiții capitale precum în drumuri, poduri, căi ferate. Pentru moment, suntem la etapa de a definitiva care este agenda de reforme și care vor fi acele proiecte investiționale în care urmează să investim acești bani.
Sperăm, în decursul următoarelor câteva luni, să finalizăm acest proces tehnic împreună cu Bruxelles-ul ca să avem un plan clar unde vor merge investițiile din acești bani.MOLDPRES: Vă aflați în funcția de viceprim-ministru, responsabil pentru Integrare Europeană din luna februarie, o perioadă relativ scurtă, dar, din câte am reușit să observăm, plină de evenimente care au influențat parcursul european al Republicii Moldova. În opinia dumneavoastră, care au fost cele mai mari provocări, dar și realizări?
Cristina Gherasimov: Avem multe realizări și chiar trebuie să ne bucurăm de ele, pentru că într-un singur an am reușit împreună foarte și foarte multe. Două cele mai mari realizări sunt faptul că am reușit să trecem cu bine peste referendum, iar acel obiectiv strategic care ni-l dorim cu toții - aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană - acum se regăsește în Constituția Republicii Moldova.
A doua mare realizare este organizarea primei conferințe interguvernamentale, care a fost acel moment solemn prin care Uniunea Europeană a deschis negocierile cu Republica Moldova. Acest eveniment a avut loc în luna iunie la Luxemburg. În același timp, în mai puțin de un an am creat o instituție absolut nouă - Biroul pentru Integrare Europeană, aici în cadrul Cancelariei de Stat, am atras colegi noi, motivați ambițioși, care să ne ajute să fim împreună acea locomotivă a procesului nostru de integrare europeană. Am consolidat grupurile de lucru în care are loc munca propriu-zisă pentru procesul de negociere, am finalizat cu bine etapa pentru procesul de screening explicativ, suntem în cea de-a doua etapă a screening-ului bilateral și am trecut la al doilea grup de capitole în ceea ce ține de piața internă.Avem un calendar foarte clar din partea Comisiei cum finalizăm acest proces. Am aderat la noi programe europene ca modalitate de a accelera integrarea noastră în Uniunea Europeană. Vă dau un exemplu: funcționarii noștri publici au posibilitatea să fie detașați pentru perioade scurte în cadrul Comisiei Europene pentru a învăța cum se muncește în Comisia Europeană, care sunt procesele de zi cu zi și să aducă ceva nou, modern înapoi acasă la revenire. Iată toate aceste realizări au avut loc într-o perioadă foarte scurtă comparativ cu ritmul altor state candidate care au trecut prin aceleași etape.
Este important să menținem același ritm și în continuare în 2025. Pentru asta avem nevoie de continuitate, consens și cooperare nu doar între instituțiile statului, dar și între cele trei puteri în stat, dar și cooperarea foarte strânsă cu societatea civilă, mediul de afaceri și mediul academic.
MOLDPRES: Cum este văzută Republica Moldova din exterior? Cum privesc oficialii europeni eforturile țării noastre de aliniere la Uniunea Europeană?
Cristina Gherasimov: Republica Moldova este văzută ca un stat candidat model de la care pot învăța și alte state candidate. În ceea ce ține de determinarea noastră foarte puternică de a ne transforma societatea, de a aduce acele standarde europene acasă în așa fel ca și cetățenii noștri să se poată bucura de toate beneficiile Uniunii Europene la noi acasă. Acest proces a început patru ani în urmă, când doamna președintă Maia Sandu a deschis ușile pentru Republica Moldova în absolut toate statele membre ale Uniunii Europene dar și ale instituțiilor europene. Acum, recent, am văzut o nouă vizită a doamnei președintă la Bruxelles, unde a reafirmat angajamentul ferm al țării noastre de a merge mai departe, de a ne reforma și cele mai complexe sectoare precum justiția. Foarte puține state candidate reușesc să facă ceea ce facem noi și suntem cu adevărat mult apreciați la Bruxelles, dar și în alte capitale europene.
MOLDPRES: Autoritățile de la Chișinău și-au propus aderarea Republica Moldova la UE până în anul 2030. Dacă examinați acest termen din perspectiva zilei de astăzi, este real, realizabil?
Cristina Gherasimov: Termenul 20230 este un termen pe care noi ni l-am setat nouă pe intern ca să fim gata de aderare la Uniunea Europeană. Acest termen ne permite să ne mobilizăm eforturile, instituțiile în așa fel ca să știm exact ce avem de făcut ca să reușim să parcurgem toate transformările, în așa fel că dacă va exista suficientă dorință politică în cadrul Uniunii Europene, noi să fim pregătiți pentru acea decizie politică de a deveni stat membru. Dacă mă întrebați e un termen realist sau nu, vreau să vă zic că ceea ce am reușit din 2022 până astăzi, mulți au zis din prima zi că este imposibil și nu e posibil să reușești atâtea câte am făcut noi în doi ani de zile. Cu acest motto că imposibilul este posibil, trăim în fiecare zi aici în Guvern și pas cu pas reușim în continuare să facem imposibilul posibil. Este important să muncim în același ritm cel puțin, dar este și important să asigurăm continuitatea reformelor, să asigurăm un consens politic, dar și social, care să susțină aceste reforme foarte complexe prin care trecem și urmează să mai trecem.
MOLDPRES: Doamna viceprim-ministru, vă mulțumim pentru disponibilitatea de a oferi un interviu Agenției MOLDPRES.
Ambasadorul României în Ucraina, Victor Micula, despre aderarea R. Moldova la UE: „Avem de ales între un proiect frumos care pune pe primul loc bunăstarea cetăţeanului şi un imperiu colonizator”
Directoarea Institutului de Filologie Română, Nina Corcinschi: „A ne vorbi corect limba nu este doar o necesitate firească, ci și o datorie de onoare”
INTERVIU // Ion Hadârcă, unul dintre liderii Mișcării de Eliberare Națională, profeții despre trecut, de Ziua Independenței: „Noi am făcut primul pas, iar aceste procese prin care am trecut în acești peste 30 de ani curg, în sfârșit, într-o albie fir
Veronica Arpintin: „UE este principalul nostru partener economic, reprezentând aproximativ 70% din totalul exporturilor țării, ceea ce face esențială alinierea la standardele europene”
MOLDOVA EUROPEANĂ // Vicepremierul Mihai Popșoi: „Negocierile de aderare urmează să fie finalizate cu mult înainte de 2030. Pe 20 octombrie, avem șansa să punem capăt acestui carusel interminabil care ne-a ținut în acești 30 de ani departe de familia
Mihaela Gorban, secretar general adjunct MDED: „Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană înseamnă beneficii economice considerabile”
Irina Punga, secretar general adjunct al Ministerului Mediului, despre alinierea R. Moldova la standardele de mediu ale UE: "Abordarea schimbărilor climatice necesită o muncă de echipă la nivel global, iar țara noastră este pe deplin angajată în acea
Adrian Cioroianu: „Aderarea R. Moldova la UE este un proiect benefic pentru toți cetățenii, indiferent de etnie, doar că oamenilor trebuie să li se explice acest lucru și ei să voteze în cunoștință de cauză”
Premierul Dorin Recean: După piaţa petrolieră există domenii unde Consiliul Concurenţei trebuie să se mişte mai repede
Ucraina este pregătită să negocieze, dar nu să capituleze, declară vicepremierul ucrainean
Două rețele de dezinformare rusești, demascate. Daniel Vodă: „Moldova nu se lasă păcălită”
În instituțiile de învățământ din țară va fi organizată Săptămâna Comemorării Foametei
17 medicamente noi vor apărea în farmaciile din Republica Moldova
Statul instituie un mecanism național pentru a preveni importul de pește provenit din pescuit ilegal
Premiile Naționale GALEX, înmânate celor mai activi promotori ai lecturii și bibliotecilor
FOTO Republica Moldova îşi consolidează imaginea la una dintre cele mai mari expoziţii din Japonia
Republica Moldova va folosi un sistem informatic modern pentru combaterea spălării banilor
Transportul feroviar din Republica Moldova, racordat la cerinţele europene, conform unor noi reglementări
GALERIE FOTO // Gala laureaților Premiilor Naționale GALEX, ediția a XV-a
Guvernul simplifică procedura de accedere în profesia de expert judiciar
Programul național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere, actualizat de Guvern
Istanbulul a fost zguduit de un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade
Guvernul a îmbunătățit cadrul normativ pentru fabricarea berii, pentru a susţine dezvoltarea industriei
Siegfried Mureșan: „Republica Moldova va fi o prioritate în bugetul Uniunii Europene pentru următorii șapte ani”
Agenda de reforme a BNM pentru îndeplinirea criteriilor de aderare a Republicii Moldova la UE, discutată de Anca Dragu cu lideri ai FMI