ro
Interviuri
24 Aprilie, 2025 / 00:27
/ 04 Februarie, 2025

Interviu MOLDPRES // Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi: Vom continua să depunem eforturi pentru a asigura securitatea spațiului aerian al Republicii Moldova

Interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat „MOLDPRES” de către ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi

MOLDPRES: Domnule ministru Anatolie Nosatîi, vă rugăm să punctați cele mai importante realizări pentru anul 2024.

Anatolie Nosatîi: În pofida provocărilor cu care ne-am confruntat, anul 2024 a fost unul plin de realizări și progrese, inclusiv pentru sectorul de apărare al țării. În acest sens, aș porni de la prioritățile pe care mi le-am stabilit de la începutul mandatului de ministru. Mă refer la obiectivul-cheie de a construi o armată modernă, capabilă să-și îndeplinească misiunile constituționale și să asigure pacea și stabilitatea pentru cetățeni. În contextul actual de securitate, acest aspect a devenit și mai important. Iată de ce, în anul 2024, ne-am concentrat eforturile pe consolidarea capacităților de apărare și creșterea nivelului de pregătire a efectivului Armatei Naționale pentru îndeplinirea misiunii principale – cea de apărare a statului. În acest sens, am desfășurat numeroase exerciții și antrenamente atât în țară, cât și peste hotare, cu militari din România, SUA, Regatul Unit și alții.

Unele proiecte de modernizare și renovare a infrastructurii militare, precum și de dotare a Armatei Naționale, demarate anterior, au fost realizate, altele sunt în proces de implementare, ceea ce înseamnă că mai avem de lucru.

Pe parcursul anului 2024, am înregistrat mai multe progrese la capitolul dotare și voi veni, în acest sens, cu câteva exemple relevante. La nivel bilateral, Armata Națională a recepționat echipament pentru executarea antrenamentelor în condiții de câmp din partea Republicii Franceze. Republica Federală Germană ne-a oferit echipamente medicale de ultimă generație, SUA au venit cu echipamente de apărare non-letale, iar Lituania – cu dispozitive optice termale. De asemenea, prin intermediul platformei UE de asistență „Instrumentul European pentru Pace”, subdiviziunile de geniu și medicale au recepționat echipament și tehnică specializate, printre care ambulanțe, roboți și corturi medicale. Alianța Nord-Atlantică a contribuit, de asemenea, la consolidarea capabilităților medicale ale Armatei Naționale prin intermediul Pachetului sporit de asistență DCBI. Șirul poate continua.

O armată modernă înseamnă și o armată interoperabilă cu partenerii și rezilientă la provocările actuale. Ne-am îmbunătățit capacitățile și în acest domeniu, inclusiv datorită expertizei partenerilor externi. Totodată, am extins colaborarea cu alte state, printre care Norvegia, Suedia, Spania și Regatul Țărilor de Jos, prin semnarea unor documente bilaterale de intenție.

Datorită susținerii autorităților naționale, dar și sprijinului partenerilor noștri, am extins contribuția Republicii Moldova la menținerea păcii și stabilității internaționale cu două misiuni noi sub egida UE – EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina și operația de instruire EUTM din Somalia. Prin aceste acțiuni, demonstrăm că suntem parteneri credibili și interoperabili, inclusiv în raport cu Uniunea Europeană.

O realizare deosebită privind completarea învățământului militar cu o treaptă necesară în procesul de studii o constituie înființarea Colegiului Militar în componența Academiei Militare „Alexandru cel Bun”.

2024 a fost și anul în care am reușit să obținem mai multe garanții sociale pentru angajații instituției și am îmbunătățit condițiile de serviciu, prin reparația și renovarea a 21 de obiecte de infrastructură militară.

Aceste realizări vin să completeze multitudinea de schimbări spre bine a situației în Armata Națională, ceea ce ne face mai rezistenți în fața amenințărilor și ne ajută să păstrăm un mediu sigur și stabil pentru țară și cetățeni.

MOLDPRES: Vrem să cunoaștem și prioritățile pentru anul viitor.

Anatolie Nosatîi: Toate acțiunile noastre sunt pentru a proteja pacea în Republica Moldova. Așa a fost în 2024 și așa va fi în 2025. Prin urmare, anul curent, vom continua ceea ce ne-am propus – să ne consolidăm capacitățile pentru ca armata să fie una modernă, dotată la standarde internaționale, capabilă să-și apere cetățenii de eventuale crize sau pericole. De altfel, este și unul dintre obiectivele stipulate în Strategia Națională de Apărare, aprobată recent de către Parlament, document care, în tandem cu alte măsuri întreprinse, reprezintă un pas concret spre un viitor mai sigur și în pace pentru cetățenii noștri.

MOLDPRES: Anul trecut, bugetul pentru apărare a fost sporit, iar Armata Națională a beneficiat de mai multe echipamente primite din partea partenerilor străini. Care sunt necesitățile și solicitările ministerului pentru anul curent?

Anatolie Nosatîi: Atacurile din ultima perioadă asupra democrației, parcursului nostru de dezvoltare și tentativele de influență externă asupra păcii și stabilității în Republica Moldova au arătat cât de necesară este atenția sporită asupra consolidării sectorului de apărare al țării și sporirii rezilienței naționale. Respectiv, resursele alocate pentru apărare și sprijinul pe care l-am primit de la partenerii externi au fost direcționate în 2024 spre realizarea acestui obiectiv important. În noul an, ne vom concentra eforturile pe continuarea procesului de modernizare a Armatei Naționale – pe toate aspectele - în conformitate cu prioritățile stabilite în documentele naționale și sectoriale de politici.

MOLDPRES: Sistemele de apărare donate de parteneri au fost sau nu puse în funcțiune complet și de ce dronele de mici dimensiuni nu pot fi detectate?

Anatolie Nosatîi: Toate echipamentele achiziționate sau donate vin împreună cu instruirea efectivului pentru utilizarea și mentenanța acestora. Respectiv, odată cu recepționarea lor, acestea sunt puse în funcțiune conform destinației.

Reieșind din amenințările actuale, în lista priorităților noastre de consolidare a capacităților de apărare, apărarea antiaeriană continuă să ocupe un loc aparte.

Războiul din țara vecină vine cu mai multe amenințări și riscuri, inclusiv survolarea neautorizată a spațiului aerian al Republicii Moldova.

Evoluția războiului din Ucraina a contribuit la utilizarea sporită a dronelor ca unul din elementele cheie ale acțiunilor militare. Modul de utilizare, precum și zborul la altitudini joase, reduce posibilitatea de detectare a acestora. Iată de ce, reieșind din caracteristicile tehnico-tactice ale dronelor, există necesitatea de achiziționare a echipamentului ce ar permite identificarea acestor aparate de zbor, care pun în pericol nu doar securitatea țării, ci și siguranța cetățenilor.

Totuși, consolidarea capacităților de apărare nu se face peste noapte. Este un proces complex, care necesită timp și resurse. Vom continua să depunem toate eforturile pentru a asigura securitatea spațiului aerian al Republicii Moldova, în pofida dezinformărilor intensive și tentativelor constante de a discredita acțiunile autorităților de a-și proteja cetățenii.

MOLDPRES: În ultima perioadă au fost desfășurate mai multe exerciții militare și au fost chemați la instruire rezerviștii. Care este planul de instruire pentru anii următori, dar și colaborările planificate cu partenerii externi?

Anatolie Nosatîi: O armată puternică este și o armată cu un efectiv instruit, inclusiv în conformitate cu standardele internaționale. Iată de ce, pe parcursul anului 2024, am desfășurat mai multe exerciții – unele în premieră, altele ”mai vechi”, cum ar fi ”Scutul de foc”, ”JCET” sau ”Scutul păcii”, care datează cu anii 2000. Colaborarea noastră cu alte armate nu se oprește aici. Documentele bilaterale de intenție pe care le-am semnat în acest an cu mai multe state sunt o confirmare a perspectivelor noastre de dialog și înțelegere reciprocă. Vom continua activitățile de instruire, dar și alte proiecte de modernizare, astfel încât să ne putem bucura cât mai curând de o armată în care cetățenii să aibă încredere.

Pe parcursul anului 2024, pe lista priorităților noastre a fost și pregătirea rezervei, în conformitate cu legislația în vigoare, ca parte componentă a Forțelor Armate. Astfel, la nivel național am desfășurat o serie de exerciții cu rezerviștii Forțelor Armate, care, deși inițial au generat o multitudine de speculații și manipulări în spațiul informațional, treptat au ajuns să fie privite de public ca o normalitate și necesitate. Mai mult ca atât, din discuțiile pe care le-am avut cu mai mulți rezerviști, astfel de antrenamente reprezintă și o experiență deosebită, dar și un mijloc eficient de socializare. În anul 2025, vom organiza și alte exerciții, pentru a instrui rezerviștii la toate specialitățile, conform necesităților. În acest sens, contăm pe responsabilitatea și înțelegerea cetățenilor.

MOLDPRES: Domnule ministru, vă mulțumim pentru interviu. 

Autor: Alina Zara

Ultimele Știri
/ 25 Septembrie, 2024

Ambasadorul României în Ucraina, Victor Micula, despre aderarea R. Moldova la UE: „Avem de ales între un proiect frumos care pune pe primul loc bunăstarea cetăţeanului şi un imperiu colonizator”

/ 31 August, 2024

Directoarea Institutului de Filologie Română, Nina Corcinschi: „A ne vorbi corect limba nu este doar o necesitate firească, ci și o datorie de onoare”

/ 27 August, 2024

INTERVIU // Ion Hadârcă, unul dintre liderii Mișcării de Eliberare Națională, profeții despre trecut, de Ziua Independenței: „Noi am făcut primul pas, iar aceste procese prin care am trecut în acești peste 30 de ani curg, în sfârșit, într-o albie fir

/ 10 August, 2024

Veronica Arpintin: „UE este principalul nostru partener economic, reprezentând aproximativ 70% din totalul exporturilor țării, ceea ce face esențială alinierea la standardele europene”

/ 01 August, 2024

MOLDOVA EUROPEANĂ // Vicepremierul Mihai Popșoi: „Negocierile de aderare urmează să fie finalizate cu mult înainte de 2030. Pe 20 octombrie, avem șansa să punem capăt acestui carusel interminabil care ne-a ținut în acești 30 de ani departe de familia

/ 17 Iulie, 2024

Mihaela Gorban, secretar general adjunct MDED: „Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană înseamnă beneficii economice considerabile”

/ 17 Iulie, 2024

Irina Punga, secretar general adjunct al Ministerului Mediului, despre alinierea R. Moldova la standardele de mediu ale UE: "Abordarea schimbărilor climatice necesită o muncă de echipă la nivel global, iar țara noastră este pe deplin angajată în acea

/ 08 Iulie, 2024

Adrian Cioroianu: „Aderarea R. Moldova la UE este un proiect benefic pentru toți cetățenii, indiferent de etnie, doar că oamenilor trebuie să li se explice acest lucru și ei să voteze în cunoștință de cauză”

/ 03 Iulie, 2024

Premierul Dorin Recean: După piaţa petrolieră există domenii unde Consiliul Concurenţei trebuie să se mişte mai repede