
Acces mai rapid la finanțare pentru antreprenorii din Republica Moldova. A fost lansat mecanismul de garantare a portofoliilor de credite
Antreprenorii vor avea acces mai rapid și mai ușor la finanțare pentru a-și dezvolta afacerile. Acest lucru va fi posibil după ce în Republica Moldova a fost lansat mecanismul de garantare a portofoliilor de credite, un instrument inovator care accelerează procesul de acordare a creditelor garantate, eliminând necesitatea aprobărilor individuale pentru fiecare dosar, transmite MOLDPRES.
Noul instrument a fost lansat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), prin Fondul de Garantare a Creditelor (FGC).
Prin noul mecanism, garanția se aplică automat pentru creditele eligibile din portofoliul băncii și nu mai este nevoie de aprobarea individuală a fiecărui dosar de către ODA. Directorul ODA, Vadim Codreanu, a explicat că acest lucru reduce semnificativ timpul de procesare și oferă întreprinderilor un acces real și rapid la finanțare.
„Astfel, antreprenorii pot avansa cu planurile lor fără întârzieri birocratice”, a declarat Vadim Codreanu.
Viceprim-ministra Doina Nistor, ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării, a afirmat că accesul rapid la capital este esențial pentru dezvoltarea afacerilor locale.
„Prin acest mecanism, eliminăm obstacolele birocratice și oferim soluții reale antreprenorilor care au nevoie de finanțare acum, nu peste luni de zile. Este o măsură practică, orientată spre rezultate, care susține dezvoltarea unui mediu economic sănătos și dinamic”, a subliniat Doina Nistor.
Mecanismul este susținut financiar de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), parte a Grupului Banca Mondială. Prima tranșă a finanțării, în valoare de 9,5 milioane de euro, este deja activă, urmând ca o a doua tranșă, de 4,3 milioane euro, să fie disponibilă în 2026. Potrivit MDED, în total, mecanismul are capacitatea de a garanta până la 2 miliarde de lei în credite în următorii doi ani.
Prima bancă comercială care va aplica acest mecanism beneficiază de un plafon de 400 de milioane de lei în credite garantate.
„Acum, banca vizată poate acorda credite IMM-urilor fără a mai trece prin procesul standard de analiză a garanției de către ODA, ceea ce înseamnă mai puțină birocrație și timp câștigat pentru antreprenori”, a anunțat ODA.
Mecanismul de garantare a portofoliilor de credite a fost elaborat de ODA, în parteneriat cu Banca Mondială și sistemul bancar național, în baza Acordului de împrumut semnat în iunie 2022 între Republica Moldova și BIRD. Acordul susține implementarea Proiectului de competitivitate a ÎMM-urilor, prin care ODA beneficiază de o finanțare totală de 13,8 milioane de euro destinată capitalizării Fondului de Garantare a Creditelor. Finanțarea este acordată sub formă de credit rambursabil din bugetul de stat, iar ODA are responsabilitatea de a dezvolta și operaționaliza mecanismul de garantare a portofoliilor.
Potrivit datelor ODA, în 2024, Fondul de Garantare a Creditelor a emis aproape 900 de garanții, facilitând acordarea de credite în valoare de peste 1,8 miliarde de lei, care au generat investiții de peste 2,4 miliarde de lei în economie.
Euro crește, iar dolarul scade
MAIA a elaborat un ghid de folosire a dronelor în scop fitosanitar
Memorandumul privind reluarea conexiunii feroviare Prut – Fălciu, semnat la Chișinău. Vladimir Bolea „Ancorăm R. Moldova în circuitul feroviar al UE”
Construcția podului rutier peste Prut de la Ungheni va începe pe 26 aprilie. „Este un moment unic în relațiile dintre frați”
R. Moldova se pregătește să exporte produse industriale în UE. Sistemul național de metrologie va fi evaluat de experți europeni
Fiscul a acumulat săptămâna trecută la buget 849 milioane de lei
BERD a lansat licitația pentru identificarea unui nou investitor pentru Portul Giurgiulești
Ministerul Finanțelor anunță o nouă emisiune de valori mobiliare de stat
Serviciul Vamal a încasat peste 803 mil de lei în ultima săptămână
Premierul Dorin Recean: Corupția este o vulnerabilitate națională care dăunează întregii societăți și chiar securității naționale
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Cum petrec moldovenii Paştele
SUA au transferat prima tranșă de 3,4 milioane de euro conform Acordului privind noul sediu al Ambasadei în Republica Moldova
Republica Moldova a înregistrat în 2024 cel mai mic număr de cereri depuse la CtEDO din ultimii zece ani
Daniel Vodă: Proiectul Buget +Plus are drept scop sporirea investițiilor în domenii cheie și nu este un buget electoral
Parlamentul va aproba joi data alegerilor legislative
Aprobat de Guvern: majoritatea blocurilor locative din Chișinău vor fi renovate energetic
Breaking news
Alegerile parlamentare vor avea loc pe 28 septembrie. Speakerul Igor Grosu: „Aceste alegeri vor fi definitorii pentru istoria țării noastre”
Guvernul a aprobat modificări la Legea cu privire la gazele naturale
Judecători şi procurori, instruiţi privind investigarea și examinarea infracțiunilor de mediu
Portul de Pasageri și Mărfuri Giurgiulești va fi extins. Guvernul a instituit Comisia pentru declararea utilității publice de interes național a lucrărilor
CSM a dispus reevaluarea judecătoarei Angela Braga în cadrul mecanismului de vetting
Ucraina a prelungit până pe 6 august legea marțială și ordinul de mobilizare
Candidatura lui Vasile Botnaru, propusă Parlamentului pentru funcția de membru al Consiliului Audiovizualului
1,7 miliarde de lei vor fi investite în acest an în modernizarea drumurilor publice naționale
MAE dezminte un așa-zis „ordin”, care circulă în spațiul public, sub semnătura vicepremierului Mihai Popșoi