
Fermierii din Moldova trebuie stimulaţi ca să mărească cantitatea de biomasă agricolă în scopuri energetice, potrivit unui studiu
Un studiu de politici, elaborat la începutul lunii aprilie 2025 de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) recomandă crearea unor mecanisme de stimulare a agricultorilor pentru mărirea cantității și îmbunătățirea calității biomasei agricole valorificate în scopuri energetice, în special a reziduurilor vegetale generate în rezultatul defrișării, a curățirii plantațiilor fructifere și celor de viță-de-vie, transmite MOLDPRES.
Studiul propune şi introducerea în legislația silvică a conceptului de plantații cu ciclu scurt de tăiere, în vederea creării cadrului de reglementare separat, simplificat, de gestionare a acestui tip de păduri. Plantațiile energetice cum ar fi plop, salcie, salcâm, miscantus, care cresc în 1-4 ani, pot fi folosite inclusiv în procesul de generare a energiei termice la termocentralele din principalele orașe.
“Propunerile legislative ar urma să facă ordine la capitolul întreținerii prin utilizarea deșeurilor reziduale ale pădurilor, parcurilor, fâșiilor forestiere aflate în administrarea autorităților publice și a întreprinderilor de stat, precum Administrația de Stat a Drumurilor, Moldsilva, Moldelectrica ș.a. Astăzi, legislația cu privire la deșeuri nu este aplicată, iar biomasa de regulă este arsă sau aruncată la groapa de gunoi, ceea ce contravine legislației în vigoare. Situația dată persistă în lipsa unor instrumente și mecanisme de verificare și penalizare în cazul contravențiilor”, afirmă Vladimir Bragaru, unul dintre autorii studiului.
Potrivit experților, Republica Moldova dispune de cantități suficiente de biomasă de diferite tipuri pentru a asigura substituirea totală a altor tipuri de combustibili, cum ar fi cărbunele, și pentru a asigura cu resurse energetice o bună parte din populație.
Pe lângă tocătura rezultată din plantele energetice și din curățarea fâșiilor verzi, a viilor și livezilor, paiele de culturi cerealiere, precum și biomasa rezultată în urma cultivării porumbului au potențial foarte bun pentru producerea energiei regenerabile din biomasă la nivel local. Disponibilitatea lor pe întreg teritoriul țării poate asigura un grad sporit de securitate pentru implementarea proiectelor investiționale în domeniul asigurării cu energie termică sau a centralelor de cogenerare, se constată în studiul PNUD.
Datele oficiale arată că, în Republica Moldova, în ultimii ani se produc anual în medie 25,5 mii tone de biocombustibili solizi, volum echivalent cu cel al consumului. Predomină producătorii mici pentru care această afacere este sezonieră și nu neapărat una prioritară. 313 instituții publice și 1159 de gospodării casnice dispun de centrale termice pe biocombustibili solizi. Autorii studiului atrag atenția că o parte din instituțiile publice și gospodării casnice care dețin centrale pe bază de biocombustibili solizi nu le-au utilizat ca sursă principală de încălzire. Se presupune că numărul caselor rezidențiale care utilizează biocombustibili solizi sub formă de pelete și brichete în realitate poate fi mai mare decât cel din statistica oficială.
Studiul de politici a fost elaborat cu sprijinul PNUD Moldova, în cadrul proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană.
Platformă în susţinerea pieţei de biomasă
Anul trecut, autorităţile din ţara noastră au lansat o platformă online dedicată dezvoltării pieței de energie din biomasă în Republica Moldova - piata-biomasa.md.
Această platformă concentrează informațiile necesare pentru producătorii și consumatorii de biocombustibil, pentru furnizorii de utilaje de brichetare, peletare și balotare, centrale termice pe biomasă, servicii energetice și alte componente ale pieței de biocombustibil.
Platforma permite tuturor participanților pieței - companii, instituții publice și persoane fizice - să publice și să urmărească anunțuri de vânzare-cumpărare a produselor și serviciilor din sectorul energiei din biomasă. Astfel, se va facilita schimbul de informații și se vor conecta mai bine producătorii de biomasă cu potențialii consumatori pentru o dezvoltare eficientă și sustenabilă a acestui sector în Republica Moldova.
Cor. Lilia Grubîi
Euro crește, iar dolarul scade
MAIA a elaborat un ghid de folosire a dronelor în scop fitosanitar
Memorandumul privind reluarea conexiunii feroviare Prut – Fălciu, semnat la Chișinău. Vladimir Bolea „Ancorăm R. Moldova în circuitul feroviar al UE”
Construcția podului rutier peste Prut de la Ungheni va începe pe 26 aprilie. „Este un moment unic în relațiile dintre frați”
R. Moldova se pregătește să exporte produse industriale în UE. Sistemul național de metrologie va fi evaluat de experți europeni
Fiscul a acumulat săptămâna trecută la buget 849 milioane de lei
BERD a lansat licitația pentru identificarea unui nou investitor pentru Portul Giurgiulești
Ministerul Finanțelor anunță o nouă emisiune de valori mobiliare de stat
Serviciul Vamal a încasat peste 803 mil de lei în ultima săptămână
Premierul Dorin Recean: Corupția este o vulnerabilitate națională care dăunează întregii societăți și chiar securității naționale
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Cum petrec moldovenii Paştele
SUA au transferat prima tranșă de 3,4 milioane de euro conform Acordului privind noul sediu al Ambasadei în Republica Moldova
Republica Moldova a înregistrat în 2024 cel mai mic număr de cereri depuse la CtEDO din ultimii zece ani
Daniel Vodă: Proiectul Buget +Plus are drept scop sporirea investițiilor în domenii cheie și nu este un buget electoral
Parlamentul va aproba joi data alegerilor legislative
Aprobat de Guvern: majoritatea blocurilor locative din Chișinău vor fi renovate energetic
Breaking news
Alegerile parlamentare vor avea loc pe 28 septembrie. Speakerul Igor Grosu: „Aceste alegeri vor fi definitorii pentru istoria țării noastre”
Guvernul a aprobat modificări la Legea cu privire la gazele naturale
Judecători şi procurori, instruiţi privind investigarea și examinarea infracțiunilor de mediu
Portul de Pasageri și Mărfuri Giurgiulești va fi extins. Guvernul a instituit Comisia pentru declararea utilității publice de interes național a lucrărilor
CSM a dispus reevaluarea judecătoarei Angela Braga în cadrul mecanismului de vetting
Ucraina a prelungit până pe 6 august legea marțială și ordinul de mobilizare
Candidatura lui Vasile Botnaru, propusă Parlamentului pentru funcția de membru al Consiliului Audiovizualului
1,7 miliarde de lei vor fi investite în acest an în modernizarea drumurilor publice naționale
MAE dezminte un așa-zis „ordin”, care circulă în spațiul public, sub semnătura vicepremierului Mihai Popșoi