ro
Descoperă Moldova
24 Aprilie, 2025 / 02:34
/ 31 Martie, 2025

Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Parcul Național „Nistrul de Jos”, exemplu viu de prietenie între om şi natură

Partea inferioară a Nistrului și satele din regiune au fost supuse unor transformări considerabile, pentru a crea condițiile favorabile coexistenței dintre om și natură. Asta se întâmplă sub umbrela Parcului Național „Nistrul de Jos”, care a fost instituit în martie 2022.

Mulți confundă parcul național cu rezervația științifică. Între cele două sunt însă diferențe.

Rezervația științifică este o zonă terestră și/sau acvatică unde se fac cercetări ştiinţifice și care are ca scop conservarea biodiversității. Așadar, aici sunt interzise activităţile, care pot afecta evoluţia firească a proceselor naturale.

Parcul național, la rândul său, este un spaţiu care cuprinde obiective geografice,  peisaje, diverse specii de plante și animale și locuri cu valoare culturală, istorică. Un parc național, la fel ca rezervația științifică, este instituit pentru cercetări științifice. Diferența dintre acestea este că pe teritoriul unui parc se permit activități recreative, economice, culturale, turistice și altele. Este important de menționat că un parc are totuși și o zonă care este protejată în totalitate la fel ca o rezervație naturală.

Parcul Național „Nistrul de Jos”  cuprinde o suprafață de aproape 62 mii de hectare, în hotarele a 20 de localități din raioanele Ștefan Vodă, Căușeni și patru localități de pe malul stâng al Nistrului.

Baza Parcului Național este  zona umedă Ramsar „Nistrul de Jos”, care este cea mai bio-diversă zonă umedă din Republica Moldova, cu 200 specii de păsări, 83 specii de pești și 1000 specii de plante.

Deosebit de valoroase sunt albiile vechi ale Nistrului de diferite vârste, în special Nistrul Chior, care este un monument al naturii cu o lungime de cca 42 km. Tot aici sunt pădurile seculare de plop, care aproape că nu s-au păstrat în Europa. În plus, sunt pădurile de luncă de frasin care reprezintă un ecosistem de importanță europeană, pădurile riverane în mlăștiniță de salcie și luncile cu ierburi înalte care reprezintă un ecosistem deficitar în regiune. Tot aici s-au mai păstrat fragmente mici, dar valoroase de gârnețuri și de stepă. Sunt extrem de variate elementele de landşaft. Printre acestea se evidenţiază sistemul de meandre arcuite ale Nistrului şi ale albiei vechi a acestuia. Pe teritoriul parcului sunt cunoscute circa 100 de monumente arheologice.

Guvernul a aprobat în martie 2022, Legea privind fondarea Parcului Național „Nistrul de Jos”. Aria protejată se întinde pe o suprafață de 62000 ha, în hotarele teritoriale ale 13 localități amplasate pe teritoriul  raioanelor Ștefan Vodă și Căușeni și trei localități situate în partea stângă a Nistrului.

Parcul Național are scopul de a proteja diversitatea biologică, de a asigura  menținerea, conservarea și folosirea rațională a resurselor naturale. Totodată, crearea acestei arii naturale protejate  asigură păstrarea complexelor naturale de o importanță majoră și constituie un imbold suplimentar în dezvoltarea localităților și atragerea turiștilor.

Parcul Național „Nistrul de Jos” este structurat pe zone funcționale cu regim juridic distinct: de la nivel strict protejat, până la realizarea activităților economice, care nu contravin regimului parcului național.

În Republica Moldova există mai multe parcuri și rezervații naturale protejate de stat, precum: Parcul National „Orhei”, rezervațiile științifice „Pădurea Domnească”, „Codrii”, „Iagorlîc”, „Prutul de Jos”, „Plaiul Fagului”.

Cor. Lilia Grubîi